Hyppää pääsisältöön

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman ilma-akrobaatteja

Sudenkorento nurmikolla
Sudenkorento nurmikolla. Kuva: Helena Myllykoski/ Yle. Sudenkorento nurmikolla Kuva: Helena Myllykoski/ Yle. sudenkorennot,hyönteiset

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman taitavimpia lentäjiä. Ne pystyvät liikkumaan jopa 36 km:n tuntivauhtia, pysähtymään ilmassa ja lentämään myös sivuittain. Loistava lentotaito perustuu kykyyn käyttää molempia siipipareja toisistaan riippumatta.

Sudenkorennoilla (Odonata) on vaillinainen muodonvaihdos - niillä ei siis ole kotelovaihetta, kuten esimerkiksi perhosilla.

Sudenkorennot ovat vanhimpia lentäviä hyönteisiä satojen miljoonien vuosien takaa. Niiden kantamuodot saalistivat jo kivihiilikaudella. Sudenkorennot jaetaan hento- ja aitosudenkorentoihin. Edelliset ovat nimensä mukaan pieniä ja hentoja ja niiden siivet ovat takaviistoon pystyssä. Aitosudenkorennot ovat vantteria ja ne pitävät siipensä aina levällään.

Sudenkorennot ovat päiväaktiivisia. Koirailla on reviirit, joilta ne ajavat kilpailevat koiraat pois. Muninta alkaa heti parittelun jälkeen. Sudenkorentojen toukat elävät vedessä, joillakin lajeilla jopa kuusi vuotta. Sudenkorennoilla on niin sanottu vaillinainen muodonvaihdos. Kotelovaihe puuttuu kokonaan, joten toukasta kuoriutuu viimeisen nahanluonnin jälkeen suoraan aikuinen. Aikuiset korennot elävät vain muutaman viikon.

Eurooppalaisten kansojen uskomuksissa sudenkorentoja on pidetty pimeydenpalvelijoina.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

Muokattu ulkoasua 11.10.2016

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.