Hyppää pääsisältöön

Erilaisia elinympäristöjä

Harmaakarhu
Karhu. Kuva: Risto Salovaara/YLE Harmaakarhu Kuva: Risto Salovaara/Yle karhu,eläimet

Suomen luonto tarjoaa eläimille ja kasveille runsaasti erilaisia elinympäristöjä: metsiä, soita ja vesistöjä. Monet lajit ovat sopeutuneet myös ihmisen rakentamaan ja muokkaamaan ympäristöön.

Osa 1: Vaara-Suomessa
Retkellä Kuusamon tykkymaisemissa tavataan mm. kuukkeli, koskikara ja saukko. Onnekas voi päästä näkemään suurpetojakin.

Osa 2: Lakeuksilla
Talvinen lakeus Pohjanmaalla on hiljainen. Vain peltopyyt ruopsuttavat lumikäytävissään ja hohtava hanki kertoo öisistä kulkijoista. Kevättulva muuttaa maiseman kerralla.

Osa 3: Harjumaisemissa
Päijät-Hämeen harjuilla kasvaa rauhoitettu kangasvuokko ja rantalehdoissa koputtelee valkoselkätikka. Heinolassa hoidetaan vahingoittuneita lintuja.

Osa 4: Murtovesirannalla
Suomen rannikolla jokien tuoma makea vesi sekoittuu meren suolaiseen, tuloksena vähäsuolaista murtovettä ja mielenkiintoisia ekolokeroita. Etelärannikolta löytyvät myös ensimmäiset muuttolinnut.

Osa 5: Ihmisvilinässä
Monelle kaupunki merkitsee ruuhkia, melua ja pölyä, mutta ydinkeskustan ulkopuolella aukeaa aivan toisenlainen maailma puistoineen, kosteikkoineen ja lähimetsineen.

Osa 6: Karhumailla
Oletko nähnyt? Itärajan pinnassa luonnontilaisia karhuja pääsee tarkkailemaan ja kuvaamaan erityisistä tarkkailukojuista. Mitä ajatuksia karhut herättävät, kun kontio vetää vainua muutaman metrin päässä?

Osa 7: Joutomailla
Mokoma ryteikkö! Pelkkä pujopelto! Onko tuttuja ajatuksia taajamien liepeiltä? Näille alueille on keksitty nimitys joutomaa. Luonnon puolesta ne ovat kaikkea muuta kuin joutomaita. Ne kuhisevat elämää.


Osa 8: Vesillä

Tarkkaile lähijärvesi elämää, kuuntele kuikkaa. Karun kivikkorannan suojissa pyörii vinhasti joukko hopeaseppiä ja vesimittareita harppoo saaliin perässä. Tai istu rantakivelle ja pujota mato koukkuun.


Osa 9: Kosteikossa

Kosteikoissa elää oma monimuotoinen eliölajistonsa, josta varsinkin keväällä näkyvimpiä ja kuuluvimpia ovat naurulokit ja vesilinnut laajemmilla alueilla. Eikä kesäiltaakaan tarvitse viettää yksin.

Osa 10: Ahvenanmaalla
Ahvenanmaa on monelle tuntematon tuttu. Kannattaisi tutustua ainakin suurimpiin pääsaariin, joilla karut kalliorannat ja rehevät rantalehdot vaihtelevat ja alkukesän kukkaloisto hätkähdyttää.

Osa 11: Kaupunkielämää

Kaupunki ei ole vain ihmisen elinpaikka. Muita asukkaita on yllättävän paljon. Niitä on räystäiden alla, katoilla, seinien koloissa ja kellareissa. Mitä eläimiä olet tavannut kaupungissa?

Perustuu ohjelmasarjaan: Ekolokero. Toimittajat: Risto Salovaara ja Juha Laaksonen

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.