Hyppää pääsisältöön

Järvimaisemissa

kuva pilvistä jotka heijastuvat järven pintaan
Pilviä, jotka kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuvaaja: Seija De Rybel/Yle kuva pilvistä jotka heijastuvat järven pintaan Kuva: Yle/ Seija De Rybel pilvet,järvet

Tarkkaile lähijärvesi elämää, kuuntele kuikkaa. Karun kivikkorannan suojissa pyörii vinhasti joukko hopeaseppiä ja vesimittareita harppoo saaliin perässä. Tai istu rauhassa rantakivelle ja pujota mato koukkuun.

Suomi tunnetaan tuhansien järvien ja metsien maana. Maisemat vaihtelevat kuitenkin suuresti etelästä pohjoiseen. Keski-Suomessa ja varsinkin Savo-Karjassa vesistöt hallitsevat maisemaa: alue on suurten järvien, jokien, purojen ja lampien mosaiikkia. Varsinkin Lappeenrannan-Kuopion-Joensuun kolmiossa tämän havaitsee helposti.

Järviluontoa

Monen suomalaisen kesä kuluu järvenrantamaisemissa tarkkaillen järven elämää. Rantapöntössä pesii telkkä, karun kivikkorannan suojissa kuikka, jonka kauas kantava huuto kuuluu erottamattomasti kesäiseen järveen. Rannan tuntumassa parveilevat vesimittarit. Mato-ongella vesikasvillisuuden reunasta tai selkävesien karikon kupeesta voi saaliiksi saada kyrmyniskaisen ahvenen, Suomen kansalliskalan. 

Punkaharju, Saimaa. Suomalainen järvimaisema. Kuva: Kristoffer Albrect/Yle

Punkaharju, Saimaa. Suomalainen järvimaisema. Kuva: Kristoffer Albrect/YlePunkaharju, Saimaa. Suomalainen järvimaisema. Kuva: Kristoffer Albrect/Yle
Ukonsaari, Inarijärvi. Kuva: Tapio Nykänen/Yle

Ukonsaari, Inarijärvi. Kuva: Tapio Nykänen/YleUkonsaari, Inarijärvi. Kuva: Tapio Nykänen/Yle
Päijänne. Kuva: Riku Kaminen/Yle

Päijänne. Kuva: Riku Kaminen/YlePäijänne. Kuva: Riku Kaminen/Yle
Höyrylaivat olivat ennen tärkeitä kulkuvälineitä järvillä, Savonlinna. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Höyrylaivat olivat ennen tärkeitä kulkuvälineitä järvillä, Savonlinna. Kuva: Risto Salovaara/YleHöyrylaivat olivat ennen tärkeitä kulkuvälineitä järvillä, Savonlinna. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Pielinen Kolilta. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Pielinen Kolilta. Kuva: Risto Salovaara/YlePielinen Kolilta. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Kilpisjärvi kesäkuussa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kilpisjärvi kesäkuussa. Kuva: Risto Salovaara/YleKilpisjärvi kesäkuussa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.