Hyppää pääsisältöön

Kaupunki elinympäristönä

Autojono Kehä 1 -tiellä.
Autojono Kehä 1 -tiellä. Kuva: Eila Haikarainen/Yle. Autojono Kehä 1 -tiellä. Kuva: Eila Haikarainen/Yle. Kehä I,autot,tiet

Kaupungin pääkadulla vilisee. Ihmisiä on paljon, autoja vielä enemmän. Kaupunki poikkeaa sitä ympäröivästä luonnosta monella tavalla. Ihmisen rakentama ympäristö, mm. korkeat talot ja asfaltointi, vaikuttavat mm. kosteuden ja tuulen suhteen. Lintujen pesinnällekin ne asettavat omanlaisensa haasteet.

Torilla on tarjolla paljon ravintoa. Siellä viehtyvät niin pulut kuin naakkapariskunnatkin. Perinteinen suomalainen kaupunkilintu on myös varpunen. Se, kuten pulukaan, ei ole lainkaan niin yleinen kuin usein luullaan. Varpuskannan taantumiseen ei tiedetä tarkkaa syytä.

 

Vaikka puistoissa on paljon erilaisia puita, on hyönteisille tärkeä aluskasvillisuus ja pensaskerros niukka. Tämä vaikuttaa lintukantoihin, sillä poikaset tarvitsevat runsaasti juuri hyönteisravintoa. Ihmisen istuttamat kukat ovat hyvä esimerkki luonnon ja ihmisen yhteistyöstä: ne tarjoavat suojaa ja ravintoa hyönteisille ja ihmisille kauneutta.

Ryteikköä ja pujopeltoa?

Mokoma ryteikkö! Pelkkä pujopelto! Tuttuja ajatuksia taajamien liepeiltä. Näille alueille on keksitty nimitys joutomaa. Luonnon puolesta ne ovat kaikkea muuta kuin joutomaita. Ne kuhisevat elämää. Kaupungin laidan joutomailla on hiekkakenttiä ja kosteikkoja, joilla viihtyvät monet muuttolintulajit. Parin kilometrin päässä keskustasta kasvaa jo metsä, jossa viihtyvät esimerkiksi liito-orava ja lehtopöllö. Myös kaupungin lähettyvillä sijaitsevat kaatopaikat vetävät ravintoa etsiviä eläimiä, erityisesti lintuja puoleensa.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.