Hyppää pääsisältöön

Kesäreissu saaristomerelle

Puu Jurmossa
Puu Jurmossa. Kuva: Sanna Sutela/Yle Puu Jurmossa Kuva: Sanna Sutela/Yle puut,saaret,Jurmo

Kesä aukaisee Suomen upean saariston matkailijalle. Mikäli lomasuunnitelmasi ovat vielä auki, aukaise kartta saaristomeren kohdalta. Löydät upeaa luontoa ja kauniita puutalokyliä. Saaristossa näet lintuja ja muita luonnoneläimiä, mutta usein myös laiduntavia kotieläimiä. Saaristoon pääsee myös ilman omaa venettä.

Luontoelämyksiä saaristomerellä

Heinäkuussa Suomen saaristomerellä vilisee. Siellä, missä muun osan vuotta majailevat enimmäkseen suhteellisen harvalukuiset sitkeät saaristolaiset ja luonnoneläimet, siellä pyyhkii kesän suosikkiloma-aikaan veneilijöitä jatkuvana virtana.

Suomen saaristo on luontomatkailua parhaimmillaan. Maisemat koostuvat metsäisistä saarista, kallioluodoista ja suurista selkävesistä. Siinä missä jyhkeällä moottorilla varustetulla veneellä pääsee nopeasti eri maakuntien luonnonhienouksien ääreen, siinä purjeveneilijä ihastelee hiljaisemmalla tahdilla ohitse lipuvan saariston kauneutta.

Saaristoon pääsee tutustumaan oman tai vuokraveneen lisäksi opastetulla veneretkellä sekä pyörällä tai autolla julkisia yhteysaluksia tai losseja hyödyntämällä. Useissa saarissa on myös erilaisia yöpymismahdollisuuksia.

Suomen saaristomeren kansallispuistossa on Unescon vuonna 1994 perustama biosfäärialue. Alueen tarkoitus on edistää ihmisen ja luonnon vuorovaikutussuhteiden tutkimusta sekä kestävää kehitystä.

Katso lisää saaristomeren biosfäärisivuilta ja ympäristöministeriön sivuilta, sekä

Metsähallituksen ylläpitämästä Luontoon.fi –verkkopalvelusta saat tietoa Saaristomeren kansallispuistosta.

Kauniita saaria ja idyllistä tunnelmaa

Jurmo

Yksi erikoisimmista kohteista ulkona saaristomerellä on Paraisten kuntaan kuuluva Jurmo. Maisema ei näytä perinteisen suomalaiselta, vaan kuumana kesäpäivänä tunnelmat merelle katsoessa häivähtävät jopa välimerellisiksi. Jurmo säväyttää karun kauniilla tunnelmallaan.

Saaressa on vähän metsää sekä paljon kuivaa nummea ja kivistä rantaa. Jurmo on erityisesti lintujen suosima pesintäpaikka ja sinne onkin perustettu harrastajien toimesta lintujen tarkkailuasema. Muutama ympärivuotinen asukas asuttaa Jurmoa puutaloissaan. Saarella on mm. lämminhenkisen puuaidan ympäröimä pieni viehättävä puukirkko, jonka ikkunasta siintää meri. Myös laamoja on tavattu kylämaisemasta.

Katso lisää: Paraisten kunnan ulkosaariston Jurmo-sivu ja Luontoon.fi -sivu Jurmosta.

Högsåra

Toinen hieno kohde saaristomerellä on Högsåra, joka on osa Kemiönsaaren kuntaa. Högsårassa on upean vehreän luonnon lisäksi mm. kaunis, pieni, ympäri vuoden asuttu puutalokylä, pensionaatti, kaksi matkailijasatamaa veneilijöille sekä lossiyhteys.

Suuriruhtinas Aleksanteri III vietti vapaa-aikaansa vuosina 1885-1894 Högsåran saarella. Tästäpä toinen satama on saanut nimensäkin – Kejsarhamnen.

Saaren pitkällä idyllisellä punahiekkaisella tiellä voi tuntea ajan pysähtyneen muutaman vuosikymmenen taakse. Vanhan ajan tunnelmaa on mahdollista kokea myös kyläyhteisön keskellä olevassa ravintolassa, jonka pihassa kukkivat kauniit kukat. Terassilta voi ihailla kesälaitumella olevia lehmiä. Kylätien varrella voi tavata myös lampaita.

Katso lisää: Högsåran asukkaiden omat ruotsinkieliset sivut ja Luontoon.fi -sivu Högsårasta.

Yle Areenassa

2.7.2014 klo 18 Luonto-Suomen lähetys: Luontomatkailijan Suomi osoitteessa http://areena.yle.fi/radio/2286032

Munkringar, Jurmo. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Munkringar, Jurmo. Kuva: Sanna Sutela/YleMunkringar, Jurmo. Kuva: Sanna Sutela/Yle
Jurmon kylää. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Jurmon kylää. Kuva: Sanna Sutela/YleJurmon kylää. Kuva: Sanna Sutela/Yle
Jurmon rantaa. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Jurmon rantaa. Kuva: Sanna Sutela/YleJurmon rantaa. Kuva: Sanna Sutela/Yle
Kesämeri. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Kesämeri. Kuva: Sanna Sutela/YleKesämeri. Kuva: Sanna Sutela/Yle
Jurmon ilta. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Jurmon ilta. Kuva: Sanna Sutela/YleJurmon ilta. Kuva: Sanna Sutela/Yle

Koonnut: Sanna Sutela

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.