Hyppää pääsisältöön

Hyttysen ininä onkin siipien värinää

Hyttynen sormella
Hyttynen sormella. Hyttynen sormella Kuva: Ragnhild Brosvik sääsket,hyttyset,hyönteiset

Hyttysten ininä ja pistokset ovat kaikille suomalaisille tuttuja kesäkiusoja. Lämmin kesä on ollut otollinen hyttysille. Kuivuus kuitenkin hävittää hyttyset nopeasti, samoin pakkanen. Millainen hyönteinen on hyttynen ja miten sen pistoilta voi suojautua?

Tiesitkö tämän?

  • Naarashyttynen imee verta lisääntyäkseen
  • Hyttysen munat kehittyvät seisovassa vedessä
  • Hyttysen ininä on itse asiassa sen siipien kahinaa
  • Suomessa on yli 40 hyttyslajia, mutta vain muutama laji on levinnyt koko maahan.

Anna pistää, pääset vähemmällä

Hyttysen imukärsä muistuttaa lääkeruiskun onttoa neulaa. Jos läimäiset itikkaa kesken sen aterian, imukärsä katkeaa ihon alle ja paukamasta tulee iso ja kutiseva. Jotkut uskovat myös siedätyshoitoon ja antavat alkukesästä itikan vapaasti naatiskella.

Veriryhmällä on merkitystä

Tutkimusten mukaan O-veriryhmä houkuttelee hyttysiä enemmän kuin A- ja B-veriryhmät. A on Suomen yleisin veriryhmä, mutta hyttysten määrästä päätellen O-ryhmääkin on ihan riittämiin.

Hiki ja hengitys houkuttelevat

Hyttynen hakeutuu mieluiten lämpimälle ja kostealle iholle. Se myös haistaa ihmisen hengityksen ja hien kymmenien metrien päästä. Itikat iskevät mielellään jalkoihin ja nilkkoihin juuri tästä syystä. Oluelta tuoksuva hengitys on erityisesti hyttysten mieleen!

Värillä on väliä

Musta, tummansininen ja punainen vaatetus houkuttelevat hyttystä. Kesän väri olkoon siis valkoinen! 

Perimä määrää oletko hyttysmagneetti

85% vetovoimasta liittyy geneettisiin tekijöihin, mm. aineenvaihduntaan ja veriryhmään.

Elä etelän mies huio

Huitovat puuskuttajat kiinnostavat hyttystä enemmän kuin rennon rauhalliset juhlijat.

Hyttysten karkottaminen

Hyttyskarkotteista on apua, sillä niiden tuoksu sekoittaa hyttysen suuntavaiston. Oviverhot, hyttysverkot ja kattoon ripustettavat moskiittoverkot takaavat rauhalliset yöunet. Monet vannovat sähköisten karkotteiden nimeen. Ne erittävät lämmetessään tehokasta torjunta-ainetta nimeltään d-triini. Myös savu pitää hyttyset tehokkaasti loitolla. Voimakkaan tuoksuinen teepuuöljy on tehokas luomukarkoitin!

Tuplatuulipuku päälle!

Hyttynen pistää myös ohuen vaatekerroksen läpi, joten tuplatuulipuku on varmin suojavaruste. Pihasta on syytä hävittää kaikki seisova vesi ja pitää se puhtaana pusikoista, sillä hyttyset väijyvät varjossa. Uusinta uutta hyttysten karkottamisessa ovat erilaiset kännykkäsovellukset. Niiden teho perustuu korkean taajuuden ultraääneen, mutta sovellusten toimivuudesta ei ole takuita.

Älä raavi!

Raapiminen helpottaa oloa vain hetkellisesti ja rikkoutunut iho saattaa tulehtua. Kutinaan voi hakea apua antihistamiinista tai hydrokortisonivoiteesta. Kotikonsteina voit kokeilla saunomista sekä etikalla, maidolla tai suuvedellä pyyhkimistä!

Muokkaukset: 18.7.2018: jutun tietoja ajantasaistettu.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.