Hyppää pääsisältöön

Muurahainen lypsää kirvoja

Muurahainen lypsää kirvoja
Muurahainen lypsää kirvoja. Kuva: Risto Salovaara/Yle Muurahainen lypsää kirvoja Kuva: Risto Salovaara/Yle muurahaiset,hyönteiset,Kirvat

Niin sanottu mesikaste on kirvojen ja eräiden muiden hyönteisten sokeripitoista ulostetta. Kirvat erittävät sitä peräpäästään suurina pisaroina. Mesikaste on muurahaisten suurta herkkua, ja muurahaiset pitävätkin kirvoja kuin kotieläiminään.

Muurahaispesältä saattaa johtaa sadankin metrin pituinen selvä polku "kirvalaitumelle". Herkkuun muurahainen pääsee käsiksi hivelemällä kirvaa tuntosarvillaan, jolloin kirva erittää varovasti ison pisaran mesikastetta peräpäästään, niin että muurahainen saa sen helposti imaistua suuhunsa. Osan mesikasteesta muurahainen kuljettaa kotipesälle asti tuliaiseksi muille ja osan se käyttää itse.

Tämä erikoinen tapa on hyödyksi molemmille osapuolille, sillä kunnon karjapaimenten tavoin muurahaiset puolustavat muuten hyönteissyöjien edessä melko avuttomia kirvoja niiden vihollisilta.

Mesikastetta voi havaita yllättävissäkin paikoissa: Lehmusten alle pysäköidyn auton konepelti saattaa tulla puissa elävien kirvojen erittämästä mesikasteesta tahmeaksi.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.