Hyppää pääsisältöön

Rupikonnien elämänrytmi on kiireetön

Rupikonna
Rupikonna. Kuva: Juha Laaksonen/Yle. Rupikonna Kuva: Juha Laaksonen/Yle. Rupikonna,sammakot,liskot,matelijat

Rupikonnien elämä on kiireetöntä, paitsi kutuaikana, jolloin lammikoissa käy aikamoinen vilinä.

Tietolaatikko

Rupikonna (Bufo bufo) on Suomessa rauhoitettu laji

Rupikonna, arkikielessä usein rupisammakko, on Euroopan yleisimpiä sammakkoeläimiä. Sen ruskeanmusta iho on kauttaaltaan pienten kyhmyjen peitossa, mistä se lienee saanut nimensäkin. Rupikonna on Suomen kookkain sammakko, sillä on pituutta enimmillään reilut 10 cm. Keski-Euroopassa voi nähdä jopa 20 cm:n pituisia konnia.

Vaihtolämpöinen rupikonna viettää talven horroksessa, josta se heräilee huhtikuussa. Keväällä kutuaikaan kurnuttavat konnat kerääntyvät reviireidensä lampiin ja mataliin reheviin järvenlahtiin. Rupikonnan kutu poikkea sammakon kudusta. Se on helminauhamaista, ja nauhat kiinnittyvät vesikasveihin. Nuijapäät kuoriutuvat parin-kolmen viikon kuluttua. Aikuisiksi konniksi ne kehittyvät kesän loppuun mennessä.

Rupikonnat liikkuvat yleensä öisin

Rupikonna liikkuu useimmiten verkkaisesti kävellen loikkimisen sijaan. Takajaloissa sillä on räpylät. Rupikonnan silmät ovat suuret ja valoherkät, minkä ansioista se näkee hyvin hämärässäkin. Rupikonnat liikkuvatkin yleensä öisin. Puolustautuessaan rupikonna voi erittää ihorauhasistaan lievästi myrkyllistä, maitomaista limaa.

Rupikonnia uhkaavat monet vaarat: siilit, käärmeet, kärppä ja monet petolinnut verottavat kernaasti rupikonnapopulaatiota. Niitä eivät rupikonnan välittämät myrkkyaineet haittaa. Suurin uhka on kuitenkin liikenne. Vaarat välttänyt rupikonna voi elää jopa 50-vuotiaaksi. Vanhemman rupikonnan elämä on kiireetöntä, eikä se mielellään poistu tutulta polulta.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.