Apilat

Valkoapila. Kuva: Mirva Kakko / Yle
Valkoapila. Kuva: Mirva Kakko / Yle
  • Valkoapila. Kuva: Mirva Kakko / Yle
  • Apilaniitty. Kuva: Risto Salovaara
Apilat ovat on yleisiä peltojen, pientareitten ja kaikenlaisten joutomaiden monivuotisia kasveja. Yleisimmät lajit Suomessa ovat puna-, valko- ja alsikeapila.

Apilat (Trifolium)

  • monivuotisia
  • nurmi- ja rehukasveja
  • typensitojia

Puna-, valko- ja alsikeapiloita tavataa yleisinä Oulun korkeudelle saakka, pohjoisempanakin  aina Lapin perukoita myöten, mutta selvästi harvalukuisempina. Muut apilalajit jäävät selvästi etelämmäksi.

Apilat on helppo tunnistaa

Kaikki apilat tunnistaa apilaksi kolmilehdykkäisistä lehdistä ja pyöreähköstä palleromaisista kukinnosta. Itse kukinto ja lehdet ovat lajityypillisä niin väriltänn kuin muodoltaankin. Apilan kukinnon väri muuttuu kukan vanhetessa. Tuleentuessaan kukinto ruskistuu. Apiloiden kukinta-aika on pitkä, kesäkuusta-elokuuhun, jopa syyskuuhun. Varsi saattaa olla jopa puolimetrinen.

Apilat ovat typensitojia

Apiloilla on merkityksensä maaperän lannoittajana ja rehukasvina, sillä hernekasveina ne pystyvät juurinystyräbakteerien avulla sitomaan maaperään ilmakehän typpeä. Monilla tiloilla peltojen luontaista typpimäärää nostetaankin muutaman vuoden välein viljelemällä pelloilla apilaa.

 

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu ja Ekolokero

Asiasanat: