Hyppää pääsisältöön

Kevätlinnunsilmä

Kevätlinnunsilmän kukka
Kevätlinnunsilmä. Kuva: Risto Salovaara/Yle Kevätlinnunsilmän kukka Kuva: Yle/ Risto Salovaara kukat (kasvinosat),kasvit,Kevätlinnunsilmä

Kevätlinnunsilmä viihtyy eteläisessä Suomessa ravinteikkailla, kosteilla kasvupaikoilla kuten kosteissa lehdoissa ja puronvarsilla.

Tietolaatikko

Kevätlinnunsilmä
(Chrysosplenium alternifolium)

  • monivuotinen
  • korkeus 5-15cm
  • kosteiden kasvupaikkojen kasvi

Kevätlinnunsilmä avaa pienet keltaiset "silmänsä" kevään ensimmäisten kukkien joukossa toukokuussa ja värittää usein laajana mattona keväistä lehtometsää. Kevätlinnunsilmä jää kuitenkin pian muiden kasvien varjostamaksi ja "katoaa" vehreytyvästä lehdosta.

Omalaatuisen näköisissä kukissa ei ole lainkaan terälehtiä, mutta verholehdet ovat teriömäisiä. Itse kukat ovat hyvin pienet, ja niitä ympäröi kellanvihreät tukilehdet.

Siemenet leviävät veden mukana

Kasvilla on melko matala varsi ja munuaismaiset, piparkakkureunaiset lehdet. Kevätlinnunsilmän siemenet leviävät uusille kasvupaikoille mm. veden mukana, joten kosteasta kasvupaikasta on kasville hyötyä myös siementen kuljetuksessa.

Kevätlinnunsilmä kukki aikaisin. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kevätlinnunsilmä kukkii aikaisin. Kuva: Risto Salovaara/YleKevätlinnunsilmä kukki aikaisin. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.