Hyppää pääsisältöön

Ulpukka

Ulpukka
Ulpukka. Kuva: Risto Salovaara/Yle Ulpukka Kuva: Yle/ Risto Salovaara vesikasvit,lummekasvit,kasvit,kukat (kasvinosat),ulpukka

Lähes koko Suomessa yleinen ulpukka viihtyy monenlaisissa vesistöissä: Se ei vieroksu kovaa pohjaa eikä veden pientä virtausta tai suolaisuutta.

Tietolaatikko

Ulpukka eli isoulpukka
(Nuphar lutea)

  • lievästi myrkyllinen
  • juurakko piisamin herkkua

Keltaisissa, pallomaisissa kukissa on uloimpana 4-6 pitkää verholehteä, joiden alla ovat varsinaiset terälehdet. Emi on kärsämäinen, ja myrkyllisellä ulpukalla onkin tästä syystä monta sikaan viittaavaa lempinimeä.

Piisamin herkku

Kukkavarsi voi nousta selvästi veden pinnan yläpuolelle, ja kukat houkuttelevat monia hyönteisiä vierailulle. Ulpukan kelluslehdet erottaa lumpeen lehdistä siitä, että ne ovat vihreitä sekä ylä- että alapinnalta ja niissä on selkeä pääsuoni, kun taas lumpeen lehtisuonisto on säteittäinen.

Ulpukalla on myös uposlehtiä, jotka eivät koskaan kasva veden pintaan asti. Ulpukan mehevä juurakko on mm. piisamin herkkua, ja onpa juurakoita kerätty kotieläinten ja ihmisenkin ravinnoksi.

Ulpukka. Kuva: Tuula Nyberg/Yle

Ulpukka. Kuva: Tuula Nyberg/YleUlpukka. Kuva: Tuula Nyberg/Yle

Sarjasta Riston luontokoulu.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.