Hyppää pääsisältöön

Fasaani, riistalinnusta pihalinnuksi

Fasaanikukko kevätpellolla
Fasaanikukko kevätpellolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle Fasaanikukko kevätpellolla Kuva: Yle/ Risto Salovaara linnut,fasaani,riistalinnut

Fasaani on alunperin itäaasialainen laji, joka on istutettu Eurooppaan riistalinnuksi ehkä keskiajalla ja Suomeen 1900-luvun alussa.

Tietolaatikko

Fasaani (Phasianus colchicus)

  • Heimo: aitokanat
  • Lahko: kanalinnut
  • Pituus: koiras 70-90 cm (mistä pyrstö 35-45 cm), naaras 55-70 cm (mistä pyrstö 20-25 cm)
  • Paino: 1000-1250 g

Etelä-Suomeen levittäytynyt fasaani elää maaseudulla peltojen ja asutusten liepeillä, mistä löytyy suojaisia pensaikkoja ja pensasaitoja. Sen voi nähdä myös kaupunkien laitamilla puutarhoissa ja isoissa puistoissa.

Fasaanilla on pitkä pyrstö, josta koirasta vaatimattomamman värisen naaraankin tunnistaa. Komean koiraan soitimeen kuuluu terävä köök-kök -kiekaisu, jota seuraa siipien nopea räpyttely. Soidintava fasaanikoiras saa poikasia samaan aikaan usean naaraan kanssa. Vaatimaton pesä on maassa.

Fasaani ei mielellään lennä, vaan uhattunakin pakenee tavallisesti juosten. Hautovia naaraita lukuunottamatta fasaanit yöpyvät puiden oksilla. Ravinnokseen fasaani käyttää siemeniä, marjoja ja muita kasvinosia. Talven kovimmista pakkasista se selviää vain ruokinnan avulla.

Fasaanikukko. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Fasaanikukko. Kuva: Risto Salovaara/YleFasaanikukko. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.