Hyppää pääsisältöön

Riekko - kesällä ruskea, talvella valkoinen

Riekkokukko kevään vaihtopuvussa
Riekkokukko kevään vaihtopuvussa. Kuva: Risto Salovaara Riekkokukko kevään vaihtopuvussa Kuva: Risto Salovaara/Yle linnut,kukko,riekot

Riekko on paikkalintu, Peräpohjolan maakuntalintu. Pesimäympäristönä se suosii tuntureiden rinnekoivikoita ja jokivarsipajukoita, rämeiden reunoja ja hakkuuaukeiden vesaikkoja.

Riekko (Lagopus lagopus)

  • Lahko: kanalinnut
  • Heimo: metsäkanat
  • Pituus: 35-43 cm
  • Paino: 500-800 g

Aiemmin riekkoa esiintyi koko Suomessa, mutta jo vuosikymmeniä lukumäärä on pienentynyt merkittävästi varsinkin eteläisemmässä Suomessa. Syynä pidetään mm. soiden kuivattamista ja metsästystä.  Myös ilmaston muuttumisella arvellaan olevan osuutensa.

Riekko vaihtaa kiirunan tavoin höyhenpuvun väritystä vuodenaikojen mukaan. Kesällä ruskeankirjava höyhenys toimii hyvänä suojavärinä aluskasvillisuudessa viihtyvälle linnulle. Talvella taas valkoinen väri "piilottaa" riekon hyvin lumisiin maisemiin.

Riekkokukon soidinäänestä ei voi erehtyä, kun sen kuulee kevätyönä. Se on pitkä, loppua kohden kiihtyvä sarja ko-pek ko-pek ko-pek..., joka päättyy naurumaiseen remahdukseen.

Riekko kuuluu metsästettäviin kanalintuihimme. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuolella metsästys on kielletty.

Vaihtopukuinen riekko syksyllä. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Vaihtopukuinen riekko syksyllä. Kuva: Risto Salovaara/YleVaihtopukuinen riekko syksyllä. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinut ja Luonto-Suomi

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.