Kurki, soiden jättiläinen

Kurkia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Kurkia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
  • Kurkia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
  • Kurkia. Kuva: Risto Salovaara
Kurki on Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu. Keväisin ja syksyisin moni havahtuu taivaalta kuuluviin trumpettimaisiin töräytyksiin.

Kurki (Grus grus)

  • Heimo: kurjet
  • Lahko: kurkilinnut
  • Pituus: 96-119 cm (ruumis 55-65 cm)
  • Siipiväli: 180-222 cm
  • Paino: 4-6 kg

Korkealla auramuodostelmassa muuttomatkallaan lentävät kurjet saavat ihmiset ihailemaan ja usein haikailemaankin - joko kesä on pian tulossa tai auttamattomasti ohi. Kurkien muuttoreiteistä on saatu paljon uutta tietoa satelliittipaikannuksen avulla.

Kurki pesii koko maassa Tunturi-Lappia lukuunottamatta erilaisilla soilla ja soistuvilla pikkujärvillä ja lammilla, joita Pohjois-Pohjanmaakin tarjoaa runsaasti nimikkolinnulleen. Kanta on voimistunut huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kurjen pääväri on harmaa. Päässä ja kaulan yläosassa on mustaa ja valkeaa. Takaraivolla on höyhenetön, paljas punainen laikku.

Kurjen ruokavalioon kuuluvat erilaiset kasvinosat, juuret, perunat, vilja, hyönteiset, nilviäiset ja kastemadot. Myös moni sammakko kokee kohtalonsa kurjen voimakkaassa nokassa. Varsinkin syysmuuton aikaan voi nähdä suuriakin kurkiparvia viljapelloilla ruokailemassa ja tankkaamassa puinnin jälkeen.


 

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinnut

Asiasanat: