Hyppää pääsisältöön

Käpytikka, metsän perustikka

Käpytikka puussa
Kuva: Raine Martikainen Käpytikka puussa Kuva: Raine Martikainen kolopesijät,linnut,tikkalinnut,Käpytikka

Käpytikka on Suomen yleisin tikkalaji. Sitä tavataan lähes koko maassa tunturialueita lukuunottamatta. Laji myös talvehtii Suomessa. Koiraalla on niskassa punainen laikku, kun taas naaraan koko päälaki on musta.

Tietolaatikko

Käpytikka (Dendrocopos major)

  • Heimo: tikat
  • Lahko: tikkalinnut
  • Pituus: 23–25 cm
  • Paino: 75–100 g

Parhaiten käpytikka viihtyy valoisissa lehti- ja sekametsissä, mutta se ei ole kovin vaatelias asuinpaikan suhteen. Se hakkaa haapaan tai muuhun lehtipuuhun uuden pesäkolon joka vuosi. Äänekäs pärinä ja rummutus puun latvassa tai sähkötolpan päässä kertoo käpytikan reviiristä, jota se puolustaa talvellakin turvatakseen riittävän ravinnon saannin.

Käpytikka on paikkalintu

Käpytikka on pääasiassa paikkalintu. Jos talviravintoa ei ole riittävästi saatavilla, se kuitenkin joutuu vaeltamaan ruuan perässä. Kesällä käpytikan ravintoa ovat hyönteiset toukkineen. Varsinkin lahopuista se löytää paljon syötävää. Joskus se käy ryöstämässä pikkulintujen pesistä munia ja poikasia ruuakseen. Talvella käpytikka syö erityisesti kuusen ja männyn siemeniä kävyistä, mutta se tulee myös hakemaan rasvaa ja pähkinöitä lintulaudoilta. Käpytikan "talvipajan" huomaa hangelle kertyneestä kaluttujen käpyjen kasasta.

Käpytikka ruokailee. Kuva: Raine Martikainen

Käpytikka ruokailee. Kuva: Raine MartikainenKäpytikka ruokailee. Kuva: Raine Martikainen
Käpytikkakoiraalla on punainen niskatäplä. Kuva: Raine Martikainen

Käpytikkakoiraalla on punainen niskatäplä. Kuva: Raine MartikainenKäpytikkakoiraalla on punainen niskatäplä. Kuva: Raine Martikainen

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.