Hyppää pääsisältöön

Tiaiset, monen pihapiirin piristys

Talitiainen oksalla
Talitiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle Talitiainen oksalla Kuva: Yle/ Risto Salovaara talitiainen,linnut,Pikkulinnut,tiaiset

Tiaiset tunnetaan terhakkaina varpuslintuina. Varsinkin tali- ja sinitiainen ovat ympäri vuoden monen pihapiirin piristys. Hömö-, kuusi- ja töyhtötiainen puolestaan ovat enemmänkin metsätiaisia.

Lapintiaisen tapaa varmimmin Kuusamo-Rovaniemi -linjan pohjoispuolella. Pyrstötiainen on näistä harvalukuisin ja vähiten tunnettu, mutta kun sen näkee, lajista ei voi erehtyä.

Lajit ovat pyrstötiaista lukuun ottamatta kolopesijöitä. Varsinkin tali- ja sinitiaisen saa helposti pesimään myös pöntössä. Tiaiset kaivelevat myös itse koloja pehmeisiin, tarpeeksi lahonneisiin puihin.

Pyrstötiainen viihtyy lehtipuuvaltaisissa metsissä. Tavallisesti koivun oksanhankaan heinistä ja höyhenistä tehty pallomainen pesä on taitavasti naamioitu jäkälillä ja tuohenhilseellä.

Talvella tiaisille kannatta rakentaa ruokintapaikka. Erilaiset siemenet, varsinkin auringonkukka, pähkinät ja talipallot vetävät tiaisia vastustamattomasti ruokinnalle, kun muualla ravinnonhankinta talven edetessä vaikeutuu. Ruokintapaikkaa valitessa kannattaa huomioida riittävä suojaisuus esimerkiksi puiden siimeksessä. Talvehtimaan jäänyt varpushaukka, lähimetsässä asustava varpuspöllö ja etenkin holtittoman vastuuttomasti pidetyt irtokissat verottavat osansa talven ruokintapaikalta.

Hömötiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Hömötiainen. Kuva: Risto Salovaara/YleHömötiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Sinitiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Sinitiainen. Kuva: Risto Salovaara/YleSinitiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Töyhtötiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Töythötiainen. Kuva: Risto Salovaara/YleTöyhtötiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Kuusitiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kuusitiainen. Kuva: Risto Salovaara/YleKuusitiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Lapintiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Lapintiainen. Kuva: Risto Salovaara/YleLapintiainen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Pyrstötiainen ruokintapaikalla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Pyrstötiainen ruokintapaikalla. Kuva: Risto Salovaara/YlePyrstötiainen ruokintapaikalla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.