Hyppää pääsisältöön

Västäräkki riukupyrstö

Västäräkki
Västäräkki. Kuva: Risto Salovaara/Yle Västäräkki Kuva: Risto Salovaara / Yle Västäräkki,Keltavästäräkki,linnut,Pikkulinnut

Västäräkki on Pirkanmaan maakuntalintu. "Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen." Jo vanha sananparsi kertoo, että västäräkin ilmestyminen pihapiiriin huhti-toukokuun vaihteessa ennakoi pian alkavaa kesää.

Västäräkki (Motacilla alba)

  • Heimo: västäräkit
  • Lahko: varpuslinnut
  • Pituus: 16,5-19 cm

Västäräkki lienee alkujaan ollut rantojen asukas, mutta vuosisatojen saatossa se on sopeutunut elämään ihmisen muovaamassa kulttuuriympäristössäkin.

Västäräkki pesii koko maassa. Kanta on kuitenkin erityisen vahva Pirkanmaalla, jossa melko tiheän asutuksensa ansiosta on runsaasti västäräkille sopivia pesäpaikkoja. Västäräkin laulu koostuu lyhyistä erillisistä viserryksistä, sen sijaan etenkin variksia ja muita petolintuja seuratessaan laulu yltyy kiivaaseen yhtämittaiseen viserrysryöppyyn. Tavallisimmin kuultu ääni on yksinkertainen kutsuääni tsi-litt.

Västäräkki koiras. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Västäräkki koiras. Kuva: Risto Salovaara/YleVästäräkki koiras. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinnut

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.