Hyppää pääsisältöön

Ainutlaatuinen vesi

Absoluuttisen totuuden toimittajat tutkivat veteen liittyviä ilmiötä. Vesi luonnonvarana –ohjelmassa esitetellään lisää veden ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Vesipisaran kuvaaminen

Miksiköhän pisara piirretään yleensä sen pienen hännän kanssa? Onko malli peräisin sarjakuvista, vai onko vesipisara todellakin sen muotoinen? Minttu ja Ilkka testaavat ja selvittävät absoluuttisen totuuden pisaran muodosta.

Coriolis-ilmiö

Coriolis-ilmiö vaikuttaa suuriin liikkeisiin, kuten tuuliin ja merivirtoihin. Mutta mihin suuntaan coriolisvoima pyörittää allasvettä meillä ja muualla? Siihen etsivät absoluuttisen totuuden Minttu ja Ilkka.

Veden lämmitys mikrossa

Veden lämmittäminen mikrossa ei ole niin mutkatonta kuin luulisi. Absoluuttinen totuus näyttää  vesiräjähdyksen!

Vesi luonnonvarana

Prisma Studio: Absoluuttinen totuus ja Yle Oppiminen: Vesi luonnonvarana.

Absoluuttinen totuus on katsottavissa säännöllisen epäsäännöllisesti osana Prisma Studiota. Se on myös kuunneltavissa YleX-kanavalla. Yle Areenassa Absoluuttinen totuus on sekä katsottavissa että kuunneltavissa.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.