Hyppää pääsisältöön

Evoluutio

simpanssi puussa.
simpanssi puussa. Kuva: Jupiterimages/BrandX / Yle kuvapalvelu. simpanssi puussa. Kuva: Jupiterimages/BrandX / Yle kuvapalvelu. simpanssit,nisäkkäät,apinat,kädelliset

Charles Darwin loi 1800-luvulla pohjan nykyaikaiselle evoluutioteorialle. Evoluutioteoria on modernin biologian kulmakivi, jota ilman perinnöllisyystieteen, molekyylibiologian ja biotekniikan kehittyminen ei olisi ollut mahdollista. Nykyisin biologit pitävät evoluutiota tosiasiana. Perinnöllisyystieteen saavutusten ja DNA:n rakenteen selviämisen myötä Darwinin teoriaa on täydennetty vastaamaan nykyaikaista käsitystä evoluutiosta

Luonnontieteen näkemys elämästä perustuu monipuoliseen todistusaineistoon ja kokeisiin, jolla luonnontieteellisten asioiden kehityskaaret on voitu osoittaa tapahtuneeksi. 

Stanley Miller jäljitteli alkumaapallon olosuhteita laboratoriossa ja todisti, että elämää oli mahdollista syntyä. Myös fossiilien, eliöiden elinten rakenteiden, eri lajien alkion kehityksen, kromosomimäärien ja eläinten liikesarjojen sekä biokemian ja molekyylibiologian tarjoamat mahdollisuuksien avulla voidaan perustella evoluution olemassaoloa.

Uusia lajeja syntyy luonnossa koko ajan. Populaatio muodostaa suuren geenivaraston, johon geenimuuntelu tuottaa jatkuvasti uusia geeniyhdistelmiä, kun yksilöt lisääntyvät suvullisesti. Myös lajien häviäminen kuuluu evoluutioon.

Audiossa kerrotaan evoluution suuntaan vaikuttavista tekijöistä, myös ihmisten vaikutus evoluutioon saattaa lisääntyä tulevaisuudessa. Perimässä tapahtuvia muutoksia voidaan seurata käytännössä biotekniikan avulla. Lopuksi maalaillaan kuvia tulevaisuudesta tieteiskirjallisuuden hengessä.

Miten elämä syntyi maapallolla?

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.