Hyppää pääsisältöön

Tiedealus - Fysiikan ja kemian peruskäsitteitä

Tiedealuksen Esko ja lapset
Tiedealuksen Esko ja lapset. Kuva: YLE Kuvapalvelu. Tiedealuksen Esko ja lapset Kuva: YLE Kuvapalvelu. Yle,lapset (perheenjäsenet)

Alakouluikäisille suunnatussa fysiikan ja kemian sarjassa kysytään, mistä maailma on tehty. Miten luontoa voi tutkia? Entä mitä maailmasta ennen ajateltiin?

Mitä aine on?

Ensimmäisenä pohditaan elinympäristöämme ja sitä, mitä ympärillämme havaitsemamme aine todellisuudessa on. Aine kätkee sisäänsä mikromaailmoja, joiden löytäminen ei ole itsetarkoitus, mutta joiden luo löytämisen resepti on ihmiskunnan suuria oivalluksia.  

Vesi - erikoinen aine!

Fysiikan ja kemian sarjassa tutustutaan olomuotoihin eli aineen fyysisiin muutoksiin. Vesi on poikkeus aineiden joukossa. 

Onko ilma ainetta?

Miksi ilma olisi ainetta? Miten ilmanpaine vaikuttaa säähän? Entä olomuotoon? Kantaako ilma jopa koneita? 

 Aarteemme maa

Nyt tutkitaan, mitä maan alta löytyy. Mitä kummaa on kivikierto? Entä miten kaivannaisia jalostetaan?

Energian lähteillä

Mitä energia on ja mistä se on peräisin? Onko kaikki energia todellakin tullut Auringosta?

Perustuu ohjelmaan: Tiedealus - kohti ydintä. Vuosi: 2007. Eriikka Käyhkö (käsik, ohj,toim, luk). Esiintyjät: Alfons Mikkanen, Riina Mäenpää,Ismael Sankoh, Esko Valtaoja, Katariina Käyhkö, Aino Karjalainen, Dennis Liu.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.