Hyppää pääsisältöön

Luontoharrastus kasvattaa suosiotaan

Kaksi retkeilijää metsässä
Luontoretkellä mielikin lepää. Kuva: Comstock Kaksi retkeilijää metsässä Kuva: Comstock metsät,reput,retkeily

Yhä useampi suomalainen asuu taajamissa, suuri osa jopa suurten kaupunkien ydinkeskustoissa, missä lähes ainoat havaittavat luontokohteet voivat olla jalkakäytävällä murusia etsivä pulu tai asvaltin raosta voimansa näyttävä voikukka.

Silti ihmisten kiinnostus luontoon on säilynyt, jopa kasvanut - monella harrastukseksi asti. Syy ja seurausko?

Monipuolinen luonto

Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla. Meillä on neljä vuodenaikaa, joista jokaisella on tarjottavansa.

Itä-länsi ja pohjoinen-etelä, metsät, niityt, vedet, tunturit, taajamat ja maaseutu - kaikilla on annettavansa ja jokaisen sisällä on erilaisia pienempiä elinpiirejä omine mahdollisuuksineen. Suomessa jääkaudet jättivät maastoon omat merkkinsä ja muotonsa, joten myös elottomalla luonnolla on antinsa.

Jokaiselle jotakin

Paikkoja on lukematon määrä kaikille luontoharrastuksen suuntauksille ja tasoille. Keväällä ei voi olla huomaamatta kiikari kaulassa tai kaukoputki olalla retkeileviä lintuharrastajia, joiden määrä on kasvanut hurjasti. Kuka bongaa, kuka nauttii vain leppoisasta ulkoilusta.

Kesä ja lämpö tuo harrastajalle myös hyönteiset, perhoset niistä ehkä näkyvimpinä ja näyttävimpinä, hyttyset ja paarmat monen mielestä kiusallisimpina. Kasviharrastajalle kesä on varsinainen aarreaitta. Osansa luonnosta nappaa myös digiajan kasvattama luontokuvaajien tuhatpäinen joukko.

Huviksi ja hyödyksi

Luonto ei tarjoa pelkästään estetiikkaa, vaan myös evästä pöytään ympäri vuoden. Suuri osa meistä marjastaa ja sienestää. Niillä retkillä tulee varmasti havaittua ympäröivää luontoa laajemminkin.

Monessa pihapiirissä kiinnostuksen ja puuhailun kohteena on varhaisesta keväästä alkaen oma puutarha, jonka sadosta nautitaan vielä talven pakkasillakin. Kalastus ja metsästys vaativat nekin oman alansa luonnontuntemusta, jos aikoo saada saalista.

Tietoa on tarjolla

Tämän päivän tietotekniikka, perusteelliset opaskirjat ja erilaiset luontoyhdistykset tarjoavat aloittelijallekin hyvän perustan. Ja aina kannattaa kysyä luonnontuntemuksessa pidemmälle ehtinyttä kaveria retkiseuraksi.

Miksi harrastaa?

Mitä enemmän ympäröivää luontoa ja sen elämää tuntee, sitä enemmän sitä osaa arvostaa asuipa  missä tahansa. Siispä rohkeasti ja reippaasti luontoon, se auttaa myös jaksamaan!
 

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.