Hyppää pääsisältöön

GIS - maantieteen perustyökalu

Ilmakuva pasilasta
Paikkatietoa saadaan kaukokartoituksen avulla. Kuva: SkyFoto Group Ilmakuva pasilasta Kuva: SkyFoto Group Pasila,kartoitus,kaukokartoitus

Geographic Information System (GIS) tarkoittaa suomeksi paikkatietojärjestelmää. Se koostuu neljästä osasta: laitteisto (tietokone), ohjelmisto, aineisto ja käyttäjä.

Järjestelmän avulla voidaan käsitellä ja analysoida helposti ja nopeasti erilaisia aineistoja sekä esittää niitä kartalla.

Erilaisia paikkatietoaineistoja

Paikkatieto voi olla valmista aineistoa,valmiista aineistosta tuotettua uutta materiaalia tai kokonaan itse tuotettua. Yleensä ympäristöä koskevat tiedot saadaan yhdistämällä kaukokartoitus ja maastokäynnit.

Kaukokartoituksesta saatuja ilmakuvia tutkitaan ja halutut kohteet digitoidaan eli piirretään digitaaliseen muotoon. Samalla kohteisiin voi liittää tietoa niiden ominaisuuksista. Maastokäyntejä tarvitaan kaukokartoituskuvien täydentämiseksi ja varmistamiseksi.

Paikkatietoa voi tuottaa helposti myös itse. Ominaisuustietoa voi olla esimerkiksi lämpötila tai melu ja sijaintitietoa mittauspaikan koordinaatit. Näin voidaan selvittää lämpötilojen alueellista vaihtelua tai erityisen meluisia alueita kaupungissa.

Hyödyllinen GIS

GIS on osa jokapäiväistä arkeamme esimerkiksi paikannussovellusten tai reittioppaiden muodossa. Sitä käytetään hyvin paljon yhdyskuntasuunnittelussa ja liike-elämässä monenlaisiin tarkoituksiin.

Paikkatietojärjestelmän avulla voidaan myös seurata erilaisten luonnonilmiöiden vaikutusta tietyllä alueella, ja näin estää tehokkaasti esimerkiksi mahdollisten myrskyjen tai tulvien aiheuttamia vahinkoja.

Julkinen liikenne tarvitsee paikkatietoa reittien suunnitteluun. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Julkinen liikenne tarvitsee paikkatietoa reittien suunnitteluun. Kuva: Seppo Sarkkinen / YleJulkinen liikenne tarvitsee paikkatietoa reittien suunnitteluun. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Teksti: Merita Kontto

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.