Hyppää pääsisältöön

Halli on Itämeren suurin hylje

Nuori harmaahylje.
Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara / Yle hylje-eläimet,halli (hylkeet),vesieläimistö

Halli eli harmaahylje on Itämeren alueen suurin hylje. Suurimmat, yli kaksimetriset urokset painavat lähes 300 kg. Naaraat ovat selvästi pienempiä.

Tietolaatikko

  • Halli eli harmaahylje (Halichoerus grypus) on suurikokoinen hyljelaji, jota tavataan Pohjois-Atlantin läntisten ja itäisten rannikkojen läheisyydessä sekä Itämeressä
  • Täysikasvuisella harmaahylkeellä on pituutta yli kaksi metriä ja se voi painaa lähes 300 kiloa

Halli on levittäytynyt koko Itämeren alueelle aina Suomen rannikon perukoille asti. Nykyajan seurantatekniikka on paljastanut, että halli voi liikkua laajalla alueella ja tekee vuodenaikaisia vaelluksia. Sen on todettu kulkeneen jopa 100 km vuorokaudessa.

Halli synnyttää tavallisesti jäälle ahtojään ja avoveden välisellä alueella. Jos leudon talven vuoksi sopivaa jääkenttää ei synny, halli voi synnyttää myös maalle. Ulkoluodoilla hallit synnyttävät laumoissa, jäällä yksinään. Poikanen, kuutti, on syntyessään valkoinen ja painaa kymmenkunta kiloa. Emon erittäin rasvaisella maidolla ( 60 % ) se lihoo ja kasvaa jopa kaksi kiloa vuorokaudessa.

Kehittyvä paksu rasvakerros onkin parin kolmen viikon imettämisen jälkeen itsenäistyvälle kuutille hyvä eriste kylmässä vedessä.Kesän kynnyksellä halleilla on karvanvaihto. Silloin ulkoluodoilla voi tavata satojen hallien laumoja makaamassa vieri vieressä.

Kalaravinto vaatii sukelluksia

Hallin, kuten muidenkin hylkeiden, pääravintona on kalat. halli ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn kalalajiin, vaan käyttää sitä, mitä kulloinkin on saatavilla. Hallin sukellus kestää tavallisesti alle kymmenen minuuttia. Sukellussyvyys on keskimäärin 25 metriä, mutta jopa sadan metrin sukelluksia on todettu.

Lukumäärä

Halli on riisteläin. Sitä metsästettiin vielä 1900-luvun alkupuoliskolla sekä lihan, taljan että rasvan, traanin, vuoksi. Kanta kuitenkin romahti mm. hallista maksetun tapporahan ja ympäristömyrkkyjen vuoksi. Vielä vuosituhannen vaihteessa halli oli silmälläpidettävä laji, harvinainen näky Suomen merialueilla.

Viime vuosina kanta on kasvanut nopeasti ja on nyt elinvoimainen. Koska hallin ravintona on kalat, kasvaneesta kannasta on aiheutunut jo haittaa ammattikalastajille. Hallin kokee pyydykset ja voi samalla rikkoa ne. Nykyään hallille myönnetäänkin taas pyyntilupia.

Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/YleNuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.