Hyppää pääsisältöön

Ahma on äärimmäisen uhanalainen eläin

Ahma kiipeää puunrungolla.
Ahma kiipeää puunrungolla. Kuva: Pentti Kallinen/YLE Ahma kiipeää puunrungolla. Kuva: Yle/ Pentti Kallinen ahma,näätäeläimet,petoeläimet,nisäkkäät

Ahma on yksinäinen kulkuri, Suomen suurpedoista harvinaisin. Jos siihen tai edes sen jälkiin törmää Suomen metsissä, on todella onnekas.

Ahma (Gulo gulo) on uhanalainen eläin, niitä on Suomessa vain noin 150 yksilöä (2012)

  • Ympärivuotisesti rauhoitettu
  • Suurin näätäeläimemme, uros on naarasta selkeästi kookkaampi
  • Kulkee hyppien tai laukaten ja osaa myös kiivetä puuhun
  • Suomen poronhoitoalueella ahma aiheuttaa merkittäviä porovahinkoja

Ahma elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä ja tundravyöhykkeellä ympäri pohjoisen pallonpuoliskon. Nykyisin ahmoja elää Suomessa harvakseltaan maan pohjois- ja itäosien erämaissa. Lisäksi ahmaa on siirtoistutettu Suomenselälle. 

Ahma on ketterä kiipeilijä. Se on jatkuvasti liikkeessä ja merkitsee liikkumisalueensa ulosteilla, virtsalla ja perärauhasten eritteillä. Ahmat tietävät missä lajitoverit liikkuvat ja osaavat välttää yhteenottoa, koska samaa sukupuolta olevat ahmat eivät siedä toistensa läsnäoloa reviirillään.

Ahma on pääsääntöisesti raadonsyöjä

Ahma on kömpelö saalistaja verrattuna muihin suurpetoihin, mutta otollisissa lumiolosuhteissa ahma pystyy tappamaan poroja tehokkaasti. Ahman luontaiseen käyttäytymiseen kuuluu, että se tappaa useita eläimiä kerralla ja kätkee lihaa huonompien saalisaikojen varalle. Ahmalle maistuu myös haaskat. Usein ahma pikemminkin etsii jotain syötävää kuin jotain saalistettavaa. 

Ahma on saanut nimensä ruokailutavastaan. Päästyään ruoan ääreen se hotkii mahansa pikaisesti täyteen niellen isotkin lihakimpaleet kokonaisena. Ahman voimakas purenta murtaa suurenkin luun ja uppoaa myös jäätyneeseen lihaan.

Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.
Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.