Hyppää pääsisältöön

Positiivinen psykologia tutkii sitä, mikä toimii

Varpaat
Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Varpaat Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE meret,saaret,saaristot,varpaat,loma,vapaa-aika

Filosofian tohtori Lotta Uusitalo-Malmivaara on kiinnostunut positiivisen psykologian soveltamisesta opetuksessa ja kasvatuksessa.

Miten tieteenala voi olla positiivinen?
Tieteenala sinänsä ei ole positiivinen tai negatiivinen, mutta positiivisessa psykologiassa keskitytään ennemmin toimivuuden kuin toimimattomuuden tutkimiseen, siis asioihin jotka menevät hyvin ja voisivat ehkä mennä vielä paremmin (vrt. terveyden- ja sairaanhoito).

Voisiko olla myös negatiivista psykologiaa?
Ei, mutta perinteisempi psykologian tutkimus on pureutunut poikkeavuuksien ja huonovointisuuden selvittämiseen eli usein aika negatiivisiin asioihin.

Mikä erottaa positiivisen psykologian joka puolella tarjolla olevasta onnellisuusniksihömpästä?
Tieteellinen tutkimus. Onnellisuutta ja sen tekijöitä tutkitaan samalla vakavuudella kuin vaikkapa masennusta.

Liittyvätkö positiiviseen psykologiaan kuuluvat hyveet jotenkin kristilliseen uskontoon ja kristillisiin hyveisiin?
Eivät erityisesti kristillisyyteen, mutta suuriin ajatustraditioihin yleisemmin. Hyveajattelua esiintyy jossain muodossa kaikissa tunnetuissa kulttuureissa ja filosofis-uskonnollisissa oppirakennelmissa.

Myös kreikkalaiset filosofit kirjoittivat hyveistä. Saako kurssin lopputentin vastaukseen kerrankin ujuttaa klassisen "jo muinaiset kreikkalaiset..." - aloituksen?
Kyllä. Plop, plop, plop! Aristoteles on kova sana tässä(kin).

Positiivinen psykologia korostaa luonteenvahvuuksia. Onko heikkous jotenkin halveksittavaa?
Päinvastoin, inhimillisyyden hyväksyminen on positiivisen psykologian keskeistä sanomaa. Joskaan positiivinen psykologia ei yleensä puhu heikkouksista vaan vahvuuksista, joita jokaisen on kehitettävä. Taipumus ahmia irtokarkkeja liittyy siis kohtuullisuuden hyveen ja eritoten itsehillinnän harjoittamistarpeeseen.

Jos on työtön nälkäinen ja/tai sairas, onko positiivisesta psykologiasta hyötyä?
Onnelliset ihmiset työllistyvät ja syövät leveämpää leipää kuin vähemmän onnelliset. Samoin positiiviset tunnetilat ovat yhteydessä parempaan terveydentilaan. Onnellisuutta kannattaa siis kaivaa, olipa elämäntilanne mikä tahansa. Tämä kaivuu tapahtuu parhaiten, kun omaa onnellisuutta ei itse asiassa mieti ollenkaan vaan sen sijaan auttaa muita.

Vahvuuksia kartoitetaan testillä, jossa vastaukset perustuvat subjektiivisiin arvioihin. Voiko tuloksiin silloin luottaa?
Sosiaalinen suotavuus eli vastaaminen oletettujen odotusten perusteella on yleinen ilmiö erilaisissa kykytesteissä.  Luonteenvahvuustestissä ei kuitenkaan voi saada huonoa tulosta, joten huijaamisesta ei ole mitään hyötyä.

Jos pyörästäsi puhkeaa rengas rankkasateessa, niin auttaako positiivinen psykologia?
Tietenkin. Voi saada apua joltain ystävälliseltä ihmiseltä ja tutustua näin uuteen lähimmäiseen. Tämä taas tulee onnellisemmaksi saatuaan auttaa sinua.

Lotta Uusitalo-Malmivaara on filosofian tohtori ja erityispedagogiikan dosentti. Hän on kiinnostunut positiivisen psykologian soveltamisesta opetuksessa ja kasvatuksessa sekä erityistä tukea vaativien oppilaiden luonteenvahvuuksien löytämisestä.

Merisaappaan koulussa tuetaan oppijan vahvuuksia

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Elämäntaidot