Hyppää pääsisältöön

Hiirimakien loisten tutkimus perustuu DNA:n sekvensointiin

Pikkuhiirimaki pyydyksessä. Hiirimakeilta otetaan näytteet ja ne vapautetaan takaisin sademetsään. Kuva: Tuomas Aivelo

Kun tutkija Tuomas Aivelo palaa Madagaskarin reissultaan, on hänen matkalaukkunsa täynnä sademetsisssä kerättyjä pikkuhiirimakien ulostenäytteitä. Näistä näytteistä hän eristää DNA:ta, tunnistaakseen hiirimakien suolistossa elävät lajit.

Tietolaatikko

Pikkuhiirimaki, Microcebus rufus

Pikkuhiirimakit ovat ainoastaan Madagaskarin sademetsistä tavattavia kädellisiä yöeläimiä. Ne voivat elää luonnossa noin kymmenenvuotiaiksi ja painavat täysikasvuisena 50-100 grammaa.

Sukkulamadot, Nematoda

Sukkulamadot on eliökunnan lajirikkain pääjakso. Ne elävät monenlaisissa ympäristöissä vedessä, maalla ja muiden eliöiden loisina. Useimmiten ne ovat millimetrien kokoisia, mutta osa lajeista voi saavuttaa paljaalla silmällä havaittavan mittakaavan.

Tuomas Aivelo käyttää geeniteknologisia menetelmiä päivittäin. Hän on kiinnostunut pikkuhiirimakien suoliston loisyhteisön muutoksesta isännän elämän aikana. Suolistossa hyvin yleiset sukkulamadot ovat niin pieniä, että niiden tunnistaminen onnistuu vain DNA:n perusteella.

Tutkimus antaa uutta tietoa loisten ja isännän suhteesta, sekä loisten siirtymisestä isännästä toiseen. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lajien suojelussa.

Jotta pikkuhiirimakien suolistossa eläviä sukkulamatoja voidaan tunnistaa, on niiden DNA:ta ensin eristettävä. Eristetystä DNA:sta monistetaan polymeraasiketjureaktiolla (PCR) tiettyä ribosomaalisen DNA:n pätkää. Pätkän eristämisen ja monistamisen onnistuminen varmistetaan ajamalla monistettua näytettä elektroforeesissa.

Mikäli eritys ja monistaminen on onnistunut, lähtee näyte DNA:n sekvensointiin erikoistuneeseen laboratorioon. Sekvensointi merkitsee, että DNA:n emäsjärjestys selvitetään. Emäsjärjestyksen perusteella näytteen lajit voidaan tunnistaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana DNA:n sekvensointimenetelmät ovat nopeutuneet ja tehostuneet valtavasti. Tulokset Tuomas saa muutamien päivien kuluessa.

Haastateltava: Tuomas Aivelo/ Biotekniikan instituutti

Toimittaja: Jussi Nygren

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.