Hyppää pääsisältöön

Mitä on bioteknologia?

Eppendorf-koeputki. Kuva: Juha-Pekka Inkinen/YLE

Laajasti ymmärrettynä bioteknologia tarkoittaa muiden eliöiden tai niiden osien hyödyntämistä ihmiselle hyödyllisten aineiden tuottamiseen. Bioteknologia palvelee esimerkiksi ruoan ja lääkkeiden valmistamista. Usein bioteknologiassa hyödynnetään jollain tapaa mikrobeja.

Tietolaatikko

Perustuu ohjelmaan: Etälukio, solubiologia, 2000 Artikkeli: Jussi Nygren

Bioteknologian varhaisimmat sovellutukset ihminen on oppinut jo tuhansia vuosia sitten. Hiivaa on osattu käyttää alkoholin tuottamiseen jo kauan ennen kuin ymmärrettiin, että työn tässä prosessissa tekee mikroskooppinen sieni.

Yksi merkittävimpiä bioteknologian saavutuksia oli antibioottien tuottaminen mikrobeilla. Ensimmäinen lääkkeeksi jalostettu antibiootti oli penisilliini, jonka Alexander Fleming löysi 1920-luvulla. Hän havaitsi, että tietty homesieni oikein kasvatettuna tuottaa bakteereja tappavaa ainetta. Tämä havainto on sittemmin pelastanu miljoonien ihmisten hengen. Penisilliiniä käytetään edelleen bakteeriperäisiä tauteja vastaan, mutta monille bakteerikannoille on kehittynyt vastustuskyky penisilliinille.

Geeniteknologisten menetelmien kehittyminen  on vienyt bioteknologiaa huomasti eteenpäin. Eliöiden genomin tutkiminen ja muokkaaminen on mahdollistanut monia uusia bioteknisiä sovelluksia. Esimerkiksi geenien siirtäminen eliöstä toiseen on nykyisin bioteknologian arkipäivää.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.