Hyppää pääsisältöön

Tutkijan kommentti: Geenitestit

Geenitestillä voidaan selvittää löytyykö tutkitusta genomista tietty geenin muoto. Ne voivat kertoa taipumuksesta perinnölliseen ominaisuuteen tai sairauteen. Niillä saadaan myös tietoa sukulaisuussuhteista.

Lääketieteessä geenitestejä on käytetty jo vuosia, mutta nyt ne ovat tulleet yksityisten kuluttajien saataville. Nettikaupat tarjoavat geenitestejä, joissa selviää sukulaisuus neandertalinihmisille tai taipumus aikuisiän diabetekseen. Myös apteekin hyllyltä voi löytää geenitestin laktoosi-intoleranssille.

Geenitestit ovat luotettavia, mutta tutkijat epäilevät, osataanko niiden tuloksia käsitellä ja ymmärtää. Geenien toiminta on hyvin monimutkaista, joten geenitestin tulosten tulkinta on hankalaa. Esimerkiksi se, että genomista löytyy geeni jollekin sairaudelle, ei kaikissa tapauksissa merkitse sairauden ilmenemistä.

Tutkija Laura Ahtiainen kommentoi geenitestejä.

Haastateltava: Laura Ahtiainen / Biotekniikan instituutti

Toimittaja: Jussi Nygren

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.