Hyppää pääsisältöön

Naamioitumisen mestarit 1/10

Viheryökkönen
Viheryökkönen. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle Viheryökkönen Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle perhoset,naamioituminen,Yökköset,vihreä,yöperhoset

Suomen kaikista perhoslajeista 95% on yöperhosia ja ne ovat aktiivisia vielä pitkälle syksyyn. Perhoset ovat yksi parhaista ilmastonmuutoksen indikaattoreista.

Yöperhoset ovat monelle luontoa tarkkailevallekin melko tuntemattomia, sillä päivällä ne naamioituvat harmaan- tai ruskeankirjavan suojavärinsä avulla.

Tumma väri kerää lämpöä auringosta päivällä. Yöperhosten paksu ja karvainen ruumiinrakenne varastoi lämpöä ja auttaa selvitymään viileistä öistä. 

Toukasta perhoseksi

Minna ja Kimmo haluavat nähdä näiden mestarinaamioitujien koko kehityksen, joten urakka pitää aloittaa toukkien keräämisellä. Kun tietää eri lajien ravintokasvit, niin tietää mistä toukkia kannattaa etsiä. Niitä pitää ruokkia ja hoitaa, mutta onnistuuko toukkien kasvattaminen sittenkään niin helposti? Yksi kasvatettavista lajeista oli tuomenkehrääjäkoi.

Yöperhosia voi myös pyydystää

Esimerkiksi mädäntyvä ruoka tai punaviini houkuttelevat näitä yöeläjiä puoleensa. Myös kirkas valo houkuttaa perhosia. Hyviä valonlähteitä ovat mm. sekavalo- ja elohopealamput sekä uv-valoa lähettävät lamput. Minna ja Kimmo käyttävät houkuttimina valoa, harsolakanaa ja perhosansaa punaviinillä terästettynä.

Hurmaava viheryökkönen

Yökuvauksissa harvinainen viheryökkönen taisi tehdä vaikutuksen kuvausporukkaan, sillä sekä ohjaaja että juontaja kirjasivat muistiin samankaltaiset merkinnät:

"Ulos luontoon -kuvauksissa viime yönä löysimme Suomessa hyvin uhanalaisen lajin, viheryökkösen. Tuntia aikaisemmin, juuri ennen kuvausta, se oli kuoriutunut kotelostaan maan alta. Siksi värit ovat niin heleät. Ensimmäinen päivälento tai sade haalistaa vihreän lopullisesti." - ohjaaja Markku Sipi

"Perjantaiyön unohtumaton kohtaaminen, erittäin uhanalainen viheryökkönen (Calamia tridens). Tämä yön kaunotar oli juuri kuoriutunut maan alta, ja pääsimme seuraamaan, kuinka se levitti siipensä auki ensimmäistä kertaa. Maamme luonto on täynnä monia ihmeitä, jotka voi kokea vasta pimeän tultua." - Kimmo Ohtonen

Perhoset

Hyönteisistä on moneksi

Luonnon öiset kulkijat

Kuvaaja Antti valmiina taltioimaan yöperhosten tanssia uv-valon ympärillä. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle

Kuvaaja Antti valmiina taltioimaan yöperhosten tanssia uv-valon ympärillä. Kuva: Kimmo Ohtonen / YleKuvaaja Antti valmiina taltioimaan yöperhosten tanssia uv-valon ympärillä. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle
Ohjaaja Markku Sipi asettelee tuomenkehrääjäkoipurkkia, jossa kotelot kehittyvät hiljalleen aikuisuutta kohti. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle

Ohjaaja Markku Sipi asettelee tuomenkehrääjäkoipurkkia, jossa kotelot kehittyvät hiljalleen aikuisuutta kohti. Kuva: Kimmo Ohtonen / YleOhjaaja Markku Sipi asettelee tuomenkehrääjäkoipurkkia, jossa kotelot kehittyvät hiljalleen aikuisuutta kohti. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle
Lehmuskiitäjän toukka. Kuva: Markku Sipi / Yle

Lehmuskiitäjän toukka. Kuva: Markku Sipi / YleLehmuskiitäjän toukka. Kuva: Markku Sipi / Yle
Vaahterayökkösen toukka. Kuva: Markku Sipi / Yle

Vaahterayökkösen toukka. Kuva: Markku Sipi / YleVaahterayökkösen toukka. Kuva: Markku Sipi / Yle
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.