Hyppää pääsisältöön

Mistä juomavesi tulee?

Vettä lasketaan keittiön tiskipöydän hanasta.
Vettä lasketaan keittiön tiskipöydän hanasta. Kuva: Touko Yrttimaa/Yle. Vettä lasketaan keittiön tiskipöydän hanasta. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle vesi,juomavesi,juomat,juominen

Vierailu pääkaupunkiseudun vedenpuhdistamoon paljastaa kuinka monivaiheisen prosessin takana vesihanasta valuva puhdas vesi on. Seurataan myös veden matkaa järvistä vesihanoihin.

Vedenpuhdistuksen tarkoituksena on taata kaikille suomalaisille puhdasta vettä käyttöönsä sekä juoma- että talousvedeksi. Suomalaiset käyttävätkin puhdasta vettä hyvin paljon, yli 155 litraa päivässä ja suomalainen vesi on maailmanlaajuisestikin erittäin puhdasta.

Veden puhdistus jaetaan pääsääntöisesti kahteen osaan: raaka- eli puhtaan veden puhdistukseen ja jäteveden puhdistukseen. Kaikki Helsingin alueen vesi tulee Päijänne-järvestä. Vesi kulkee Helsinkiin 120km pitkässä tunnelissa.

Vedenpuhdistamossa veteen lisätään saostuskemikaaleja orgaanisen humuksen positamiseksi.Tämän jälkeen lisätään rautasaostuskemikaalia, jotta bakteerin valuisivat muodostuneen sakan mukana pohjaan. Seuraavaksi vedestä suodatetaan hiekka, jonka jälkeen se vielä desinfioidaan otsonilla ja uv- valolla. Lopuksi lisätään klooria.

Minne menevät kotitalouksista tulevat jätevedet?

Entä mitä tapahtuu jätevesikaivoihin valuville sadevesille?

Näin säästät vettä:

  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita
  • Käytä pesukoneissa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia, näin säästät myös sähköä
  • Jos peset astiat käsin, laita pesuvesi tiskialtaaseen. Älä pese tai huuhtele astioita juoksevan veden alla
  • Sulje suihku saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi
  • Sulje vesihana hampaiden harjauksen ajaksi
  • Käytä kasvimaan ja nurmikon kasteluun sadevettä
  • Korjauta vuotavat hanat ja viallinen vessanpöntön huuhtelusäiliö heti

Perustuu ohjelmiin: Luontoluuppi ja Luonto Lähellä (Procam oy)

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.