Hyppää pääsisältöön

Väestön ja asutuksen keskittyminen

Väestönkasvu on erilaista eri puolilla maailmaa. Ratkaisevaa maiden väestölliselle kehitykselle on se, millainen on väestön yleinen elämisen taso.

Väestön ja asutuksen keskittyminen

Nigeriassa väestö elää keskimäärin kolmanneksen lyhemmän elämän kuin Belgiassa. Puutteellinen ravinto ja terveydenhuolto, alhainen koulutustaso, raskas maatalousvaltainen elinkeinorakenne ja epävakaan olot estävät pitkäaikaisten parannusten toteutumisen. Lisäksi uskonto vaikuttaa siihen, miten syntyvyyteen suhtaudutaan. Syntyneisyyden ja kuolleisuuden muuntumisessa on havaittu yhteisiä piirteitä eri maissa.

Audiossa käsitellään väestöllisen muuntumisen eli demografisen transition mallin neljää vaihetta. Lapsiluvun rajoittamista ajateltaessa tulee ottaa huomioon kokonaisuus. Perhe on taloudellista tukityövoimaa varsinkin maaseudulla, lapsilla on tärkeä rooli työnjaossa. Kehitysmaiden naisten koulutustason nostaminen saa aikaiseksi positiivisen noidankehän: tyttöjen avioitumisikä nousee, synnytysten määrä laskee ja he pääsevät työelämään kiinni, mikä nostaa naisten asemaa ja puolestaan taas vähentää lasten lukumäärää. Maapallolla on viis väestökeskittymää. Audiossa käsitellään, miksi tietyille alueille on asettunut paljon asukkaita. Tutkija Meri Koivusalo pohtii, voisiko väestönsiirroilla helpottaa väestönkeskittymistä tietyille alueille. Lisäksi käsitellään kaupungistumista, sen syitä ja seurauksia.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.