Tapear - baarista toiseen kiertäminen alkuillasta - on hauska rituaali, jota höystävät houkuttelevat alku- tai napostelupalat tapas. Nautinnollinen pikkunapostelu on ruoka-Espanjan parhainta antia. Matkailijalla on mistä valita, sillä ravintolat, baarit ja kahvilat ovat osa Espanjan sielua.
Ravintolassa
¡Salud! Kippis! Terveydeksi!
¡Que aproveche! Hyvää ruokahalua!
comer syödä
beber juoda
tapas, pinchos, pintxos alkupaloja
primer plato alkuruoka
segundo plato pääruoka
postre jälkiruoka
¡Camarero, por favor! Tarjoilija!
¡La cuenta, por favor! Saanko laskun?
Suomalainen saattaa yllättyä espanjalaisten ruoka-ajoista.
Aamupala (el desayuno) on usein Espanjassa hyvin niukka ja se nautitaan varsin myöhään suomalaiseen käytäntöön verrattuna. Baareissa tarjoillaan aamupalaksi myös tiivistä ja tuhtia espanjalaista munakasta (tortilla), jolla pärjää pitkälle päivään. Aamu-uninen herää tehokkaasti raikkaalla, vasta puristetulla appelsiinituoremehuun (zumo de naranja).
Lounas (la comida) syödään vasta kello 14 jälkeen ja päivällinen (la cena) vasta klo 21 – 22 aikoihin. Aterioilla nautiskellaan monta ruokalajia (un plato). Perinteiseltä ruokalistalta voi valita alkuruoan (primer plato), pääruoan (segundo plato) ja jälkiruoan (postre).
Espanjassa on paljon eri tyyppisiä ruoka- ja juomapaikkoja.
Näihin suunnistat syömään ja juomaan
un restaurante | ravintola |
un mesón | (vanhan ajan) ravintola, ruokapaikka |
una cervecería | olutpaikka, -baari, pubi |
un café | kahvila |
un bar | baari |
un bar de tapas | tapas-baari |
Tapear - baarista toiseen pikaisesti kiertäminen alkuillasta - on hauska rituaali, jota höystävät houkuttelevat alku- tai napostelupalat tapas. Nautinnollinen pikkunapostelu on ruoka-Espanjan parhainta antia. Purtavia voi valita suoraan tiskiltä ja syödä siinä tai pyytää tarjoilijalta pöytään. Suoraan tiskillä nautittuina tapakset ja pinchot ovat edullisia ja jo muutamalla pikkuherkulla saa sommiteltua mukavan lounaan tai kelpo välipalan. Monissa ravintoloissa on erikseen tapas-lista. Tapaksiin erikoistuneita ravintoloita tai baareja löytyy joka nurkalta. Latinalaisessa Amerikassa tapas-paikkoja kutsutaan usein nimellä chopería, johon Espanjassakin voi törmätä.
Alkupaloista käytetään myös ilmaisua pinchos tai pintxos, joka on varsinkin baskien käyttämä ilmaisu. Pinchoissa on usein mukana lävistystikku, jolla herkku kiinnittyy alla olevaan leipään.
Näin tilaat, pyydät laskun ja kiität
pedir | pyytää, tilata |
la carta | ruokalista |
la carta de vinos | viinilista |
La carta, por favor. | Saanko ruokalistan? |
la cuenta | lasku |
una propina | tippi, juomaraha |
un recibo | kuitti |
Para mí… | Minulle… |
Por favor, para mí una cerveza. | Minulle olut, kiitos. |
Un vaso de vino blanco, por favor. | Saanko lasillisen valkoviiniä? |
Tarjoilija kysyy, mitä otatte, jätät tilauksen. Tarjoilija kiittää ja palaa pian takaisin tuomaan juomat.
- ¿Qué van a tomar? Mitä otatte/Mitä saisi olla?
- Para mí un café con leche y un vaso de agua sin gas y para mi amigo una caña, por favor. Minulle maitokahvi ja lasillinen hiilihapotonta vettä ja ystävälleni pieni olut (lasillinen).
- Muchas gracias. Vuelvo en seguida. Kiitoksia, palaan ihan pian.
- ¿Cuánto es? Paljonko se maksaa?
- Son seis euros. Kuusi euroa.
- Aquí tiene. Tässä olkaa hyvä.
- La cuenta, por favor. Saisinko laskun?
Valitse maksutapa - Como pagar
pagar en efectivo | maksaa käteisellä |
pagar con tarjeta | maksaa kortilla |
Juomasanastoa - Para beber/Bebidas
para beber | juotavaa, juotavaksi |
una bebida | juoma |
un café solo | musta kahvi |
un café cortado | kahvi, jossa vähän maitoa |
un agua con gas | kupliva mineraalivesi |
un agua sin gas | (hiilihapoton) mineraalivesi |
un vino tinto | punaviini |
un vino blanco | valkoviini |
una cerveza | olut |
una caña | pieni olut (lasillinen) |
un refresco | limu |
un zumo | mehu |
un chocolate | kaakao |
un té | tee |
Ruokasanastoa
Tarjoilija tai hovimestari saattaa ravintolan ovella kysyä, onko seurue tulossa syömään vai pistäytymään vain lasillisella, ja käyttää ilmaisua ¿Para comer? Oletteko tulossa syömään?
una comida ateria, ruoka, syöminen; lounas
un plato ruoka(laji), erikoisuus
el plato del día päivän annos (kiinteähintainen ateria)
Latinalaisessa Amerikassa, varsinkin Meksikossa, päivän annos ilmaistaan usein sanonnalla comida corrida.
el pan | leipä |
la carne | liha |
el filete | filee |
el pescado | kala |
la sopa | keitto |
los mariscos | äyriäiset |
el jamón | kinkku |
la verdura | vihannekset |
la fruta | hedelmät |
el arroz | riisi |
la patata | peruna |
las patatas fritas | ranskanperunat |
la pasta | pasta, makaroni |
el helado | jäätelö |
las fresas con nata | mansikat kermavaahdon kanssa |
la tarta | kakku |
Ruoan tilaaminen
Pedir algo para comer pyytää/tilata jotakin syötävää
camarero tarjoilija
cliente asiakas
Cliente: - De primero quiero gambas, por favor.
Camarero: - ¿Y de segundo?
Cliente: - Pollo asado y pimientos rellenos, por favor.
Camarero: - ¿Y de beber?
Cliente: - Vino tinto de la casa.
Camarero: - ¿Algo de postre?
Cliente: - Sí, un flan, por favor.
Cliente: - La cuenta, por favor.
Camarero: - Muy bien.
Muista aina kiittää lopuksi.
Muchas gracias. | Paljon kiitoksia. |
De nada. / No hay de qué. | Ei kestä |
Espanjassa on ravintoloissa tapana jättää hyvästä palvelusta juomarahaa (una propina). Pikabaareissa ja turistipaikoissa ei käytäntöä välttämättä noudateta eikä juomarahaa odoteta.