Hyppää pääsisältöön

Banaanikärpänen tykkää hedelmistä

Banaanikärpänen omenalla
Banaanikärpänen omenalla. Kuva: Risto Salovaara/Yle Banaanikärpänen omenalla Kuva: Risto Salovaara/Yle banaanikärpänen,kärpäset,hyönteiset,omena

Syksyisin lähes jokaisessa kodissa pörrää hedelmien ja marjojen ympärillä joukko pieniä kärpäsiä. Ne ovat mahlakärpäsiä, joista tunnetuin on banaanikärpänen. Banaanikärpänen tunnetaan myös perinnöllisyystieteen mallieläimenä.

Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster)

  • kuuluu mahlakärpäsiin
  • uusi sukupolvi viikossa
  • ravintona mm. hedelmien nesteet
  • perinnöllisyystieteen malliorganismi
  • tunnetaan paljon mutanttikantoja

Loppukesän omenasato on parhaimmillan ja pöydällä herkut valmiina nautittaviksi. Mutta ei aikaakaan, kun omenoiden ympärillä alkaa hyörinä. Pienet mahlakärpäset ovat löytäneet paikalle.Tunnetuin laji, joskaan ei yleisin, on banaanikärpänen.

Mahlakärpäset imevät pehmenneistä hedelmistä nesteitä. Kärpäset lisääntyvät tehokkaasti ja muutaman päivän jälkeen niitä on kaikkialla, missä vain hedelmiä tai marjoja on tarjolla.  Jos hedelmässä on pienikin kolhu, jossa pilaantuminen on aluillaan, se on oiva paikka kärpäsen munille ja toukille.

Banaanikärpästen hävittäminen pitääkin aloittaa poistamalla niitä houkuttavat hedelmät ja jätteet. Käsitiskiaineesta, omenaviinietikasta ja vedestä voi tehdä seoksen, joka houkuttaa kärpäset ansaan. Myös aspartaamilla makeutettua light-mehua voi kokeilla.

Syksyn satokauden päättyessä mahlakärpäset katoavat yhtä huomaamatta kuin ne aikanaan ilmestyivät. Banaanikärpänen ei talvehdi Suomessa, vaan kanta perustuu etelämpää tuleviin yksilöihin.

Banaanikärpänen on jo sadan vuoden ajan ollut yksi biologian, varsinkin perinnöllisyystieteen malliorganismeista. Sen koko perimä selvitettiin jo vuonna 2000. Sitä on helppo kasvattaa. Suotuisissa oloissa uusi sukupolvi kehittyy viikossa. Kärpäsiin on helppo aikaansaada erilaisia mutaatioita. Maailman laboratorioissa onkin nykyään tuhansia perimältään erilaisia kantoja. Banaanikärpäsen avulla on selvitetty monien ominaisuuksien periytyvyyttä. Tuloksia voidaan osin soveltaa myös ihmiseen.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.