Hyppää pääsisältöön

Meduusat, pelkkää vettäkö?

Korvameduusa.
Korvameduusa. Kuva: Kimmo Ohtonen/Yle Korvameduusa. Kuva: Kimmo Ohtonen/Yle vesi,meduusat,Korvameduusa,Itämeri

Meduusat ovat merissä eläviä polttiaiseläimiä. Ne uivat supistamalla ja laajentamalla hyytelömäistä uimakelloaan, jolloin sen alta purkautuva vesi työntää niitä eteenpäin. Se on kuin sateenvarjoa avaisi ja sulkisi. Toisaalta meduusat kulkeutuvat paljolti tahattomasti planktonina veden virtausten mukana.

Tietolaatikko

Korvameduusa (Aurelia aurita)

  • Itämeressä koko alle 20 cm
  • Itämeren suurimpia planktoneläimiä
  • massaesiintymät syksyllä
  • ihmiselle vaaraton

Ikivanha eläinryhmä

Meduusat ovat eläneet maailman merissä jo satoja miljoonia vuosia. Itämeren murtovedessä menestyy vakituisena vain yksi laji, korvameduusa.

Valmis meduusa on päältä kupera, alta kovera, ns. kello. Kellon reunassa on pyyntilonkeroita ja kelloa supistavia rengasmaisia lihassäikeitä. Kellon säteettäiset lihassäikeet toimivat rengassäikeisiin nähden vastavaikutteisesti.

Meduusoilla on vain kaksi solukerrosta, joiden välissä meduusoille luonteenomainen hyytelömassa sijaitsee.  Uimakellon alapuolella on suu, jonka ympärillä on neljä pitkää suuliuskaa. Varsinaiset ruumiin elimet puuttuvat.

Vaikka meduusan rakenne on yksinkertainen, liikkuvana eläimenä se kuitenkin kykenee aistimaan mm. valoa, kemiallisia ärsykkeitä ja suuntaa.

Saalista pyyntilonkeroilla

Meduusat käyttävät ravinnokseen merten eläinplanktonia, pieniä kaloja ja äyriäisiä. Ne ovat siis petoja. Saalis lamautetaan pyyntilonkeroiden polttiaissoluista kosketuksesta sinkoutuvilla pienillä myrkkyharppuunoilla. 

Useimpien meduusojen myrkky on ihmiselle vaaratonta, mutta esimerkiksi turistien suosimien aurinkorantojen vesissä elävän uimapolyypin, portugalin sotalaivan myrkky aiheuttaa tuskallisia oireita. Sen pyyntilonkerot ulottuvat jopa kymmenien metrien päähän, joten itse otusta ei aina edes huomaa.

Kotoinen korvameduusa

Korvameduusan tunnistaa helposti sen uimakellossa olevista neljästä U:n muotoisesta rakenteesta,  jotka ovat meduusan sukurauhaset. Korvameduusan lisääntymiskiertoon kuuluu kaksi vaihetta, pohjaan kiinnittyvä polyyppivaihe ja vapaasti uiva meduusavaihe.

Naaras voi tuottaa jopa miljoona mikroskooppisen pientä ripsieläintä muistuttavaa toukkaa. Ne kiinnittyvät pohjan kiviin tai vaikkapa rakkolevän sekovarteen. Toukista kehittyy polyyppeja, joista kuroutuu aikanaan  lautasmaisia, jo hieman itse meduusaa muistuttavia vapaasti uivia uusia toukka-asteita. Vasta näistä toukka-asteista kehittyy sukusoluja tuottavia valmiita meduusayksilöitä.  Suomen vesillä, korvameduusan levinneisyysalueen rajoilla, polyypista kuroutuu vain yksi lautanen, valtamerissä toistakymmentä.

Syksyllä

Syyskesällä ja syksyllä rannikkovesiin kerääntyy massoittain kuolevia korvameduusoja. Suurina määrinä niitä saattaa tarttua kalanpyydyksiin jopa siinä määrin, että pyydykset eivät enää kalasta. Muutoin korvameduusat ovat ihmiselle vaarattomia.

Korvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Korvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/YleKorvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Korvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Korvameduusan nimi tulee sukurauhasten muodosta. Kuva: Risto Salovaara/YleKorvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Korvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Korvameduusa on ihmiselle vaaraton. Kuva: Risto Salovaara/YleKorvameduusa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.