Hyppää pääsisältöön

Vesikirppu on äyriäinen

Järvivedessä nykäyksittäin liikkuvat 1-2 millimetrin pituiset pikkuötökät ovat äyriäisiin kuuluvia vesikirppuja. Niitä on maailmassa yli 400 lajia, joista useimmat elävät järvissä ja muissa sisävesissä.

Vesikirput käyttävät uimiseen ja saalistukseen pitkiä, haaroittuneita tuntosarviaan. Ne syövät kasvi- ja eläinplanktonia, ja toisaalta ovat itsekin tärkeää eläinplanktonravintoa kaloille, esimerkiksi mukulle ja siialle. Vesikirpuilla on yksi iso, kahden silmän yhteensulautumisesta muodostunut musta verkkosilmä.

Vesikirput voivat lisääntyä suvuttomasti ilman hedelmöitystä. Suvuton lisääntyminen on tehokkain ja yleisin tapa, mutta suvullinen lisääntyminen on tavallista syksyisin tai muuten epäedullisissa ympäristöolosuhteissa. Hedelmöitys tuottaa munia, jotka voivat säilyä talven tai kuivan kauden yli.

Vesikirppu reagoi ja sopeutuu herkästi ympäristön muutoksiin

Vesikirppua käytetään mallieläimenä tutkittaessa muun muassa ympäristömyrkkyjen haitallisuutta eliöille. Se on tutkijoille hyvä koe-eläin, sillä se reagoi ja sopeutuu herkästi ympäristön muutoksiin. Iso kansainvälinen tutkimusprojekti on selvittänyt hiljattain vesikirpun kaikki geenit, mikä mahdollistaa myrkkytutkimukset jatkossa geenitasolla.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.