Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia kalalajeja

Hauen pää.
Hauen pää. Kuva: Juha Laaksonen/Yle. Hauen pää. Kuva: Yle/ Juha Laaksonen lohikalat,haukikalat,hauki,kalat

Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Lajien runsaus vaihtelee alueittain.

Ekolokero-sarjan juontaja Juha Laaksonen vierailee Kotkan Maretariumissa, jonka altaissa uiskentelee lähes kaikki suomalaiset kalalajit. Se on oiva paikka oppia tunnistamaan eri kaloja.

Ahven

Ahven (Perca fluviatilis) on yleisin kalalajimmme. Se on helppo tunnistaa. Väriltään ahven on elinympäristön mukaan vihreä tai kellertävä, ja siinä on tummia pystyraitoja. Evät ovat punaiset, selkä- ja rintaevät ovat piikikkäät.

Hauki

Hauki (Esox lucius) on petokalojen prototyyppi ja Suomen toiseksi yleisin kalalaji.  Sen pää, kita, hampaat ja silmät ovat suuret. Sen ruumis on pitkänsolakka, sivuilta hiukan litteä ja evät ovat keskittyneet ruumiin peräpäähän vahvaksi potkupinnaksi.

Särki

Särki (Rutilus rutilus) on Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji. Sillä on punaiset silmät ja punaiset vatsanpuoleiset evät. Särjen peräevä on lyhyt ja sen suomut ovat suuria. Se päätyy usein petokalan, kuten hauen, ruokalistalle.

Kuha

Kuha (Sander lucioperca) on petokala. Se muistuttaa pitkänomaista ahventa. Kuhan ulkoista muotoa kuvaa hyvin sen latinankielinen lajinimi lucioperca eli haukiahven.

Lahna

Lahna (Abramis brama) on särkikalojen heimoon kuuluva kala. Lahnalle on tunnusomaista korkea ja sivuilta litteä ruumiinmuoto. Se on väriltään aluksi hopeinen, vanhemmiten kuparinvärinen ja tummanpuhuva. Sen evät ovat tummanharmaat.

Nieriä

Nieriä (Salvelinus alpinus) eli rautu on lohikala ja muistuttaakin ulkonäöltään lohta.

Ahven kalahaavissa. Kuva: Arja Lento/Yle.

Ahven kalahaavissa. Kuva: Arja Lento/Yle.Ahven kalahaavissa. Kuva: Arja Lento/Yle.
Etualalta lahna, kuha ja hauki.

Etualalta lahna, kuha ja hauki. Kuva: Arja Lento/Yle.Etualalta lahna, kuha ja hauki.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.