Hyppää pääsisältöön

Jättipalsami

Jättipalsami
Jättipalsami. Kuva: Risto Salovaara/Yle Jättipalsami Kuva: Yle/ Risto Salovaara jättipalsami,kukat,kukat (kasvinosat),kasvit

Jättipalsami on sitkeä tulokaslaji, joka valtaa tehokkaasti tilaa itselleen tukahduttaen alkuperäisen kasvillisuuden alleen.

Tietolaatikko

Jättipalsami (Impatiens glandulifera)

  • korkeus 100-200 cm
  • tuottaa runsaasti siemeniä ja leviää tehokkaasti
  • kotoisin Himalajalta

Suomessa esiintyvistä 300-400 tulokaskasvista vain harvalla on mahdollisuus menestyä alkuperäisluonnossamme. Sen sijaan ne, jotka menestyvät, ovat sitäkin sitkeämpiä. Esimerkiksi jättipalsami ja lupiini ovat näyttäneet voimansa.

Kukkapenkistä luontoon

Himalajan rinteiltä kotoisin oleva koristetkasviksi tuotu jättipalsami on levittäytynyt puutarhoista Suomen luontoon. Siementen kypsyessä siemenkota "räjähtää" ja singauttaa siemenet laajalle. Aggressiivisesti kasvupaikkoja valtaamalla se tukahduttaa alleen alkuperäisiä luonnonkasveja.

Jättipalsamia on ryhdytty suitsimaan kitkemistalkoilla. Myös lupiini on levittäytynyt tehokkaasti, mutta toisaalta sitä käytetään teiden varsilla myös maisemakasvina ja varsinkin Islannissa sitomaan maa-aineksia eroosiota vastaan.

Perustuu ohjelmaan: Luonto lähellä (Procam Oy)

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.