Hyppää pääsisältöön

Mäntykukka on loinen

Mäntykukka
Mäntykukka. Kuva: Risto Salovaara/Yle Mäntykukka Kuva: Yle/ Risto Salovaara loiset,kasvit,kukat (kasvinosat),Mäntykukka

Erikoisen näköinen mäntykukka on monivuotinen, täysin lehtivihreätön loiskasvi. Sen voi nähdä kukkivan heinä-elokuussa eteläisen Suomen havumetsissä, etenkin mäntykankailla.

Tietolaatikko

Mäntykukka
(Monotropa hypopitys)

  • korkeus 10–30 cm
  • ottaa ravinnon muilta kasveilta juurisienen välityksellä
  • lehdet suomumaiset

Mäntykukka kasvaa yleensä pienissä ryhmissä. Sen 10-30 senttiä pitkässä varressa on suomumaisia lehtiä ja päässä tiheä terttumainen kukinto. Kukat, kuten koko kasvikin, ovat väriltään hailakan kellertäviä.

Nuokkuvissa, kellomaisissa kukissa on mieto tuoksu. Kasvi saattaa elää vuoden tai useammankin juuristonsa avulla täysin maanalaisena, kunnes nousee taas maan pinnalle kukkimaan.

Ravinteet isäntäkasvilta

Mäntykukka ottaa tarvitsemansa ravinteet isäntäkasvilta, männyltä tai kuuselta, tämän kanssa symbioosissa elävän juurisienen välityksellä. Se on siis tavallaan sekä puun että sienen loinen.

Mäntykukka on talventörröttäjä - se jää kuihduttuaan sojottamaan pystyyn ja levittää siemenensä talven aikana tuulen mukana hankia pitkin. Valtaosa siemenistä päätyy kuitenkin epäotolliseen maaperään ja tuhoutuu.

Muita vastaavanalaisia kasveja Suomessa ovat suomukka, pesäjuuri, metsänemä ja harajuuri.

Mäntykukka, uusi ja edellisvuoden kukinto. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Mäntykukka, uusi ja edellisvuoden kukinto. Kuva: Risto Salovaara/YleMäntykukka, uusi ja edellisvuoden kukinto. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmiin: Ekolokero ja Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.