Hyppää pääsisältöön

Sinivuokko

Sinivuokko
Sinivuokko. Kuva: Risto Salovaara/Yle Sinivuokko Kuva: Risto Salovaara/Yle vuokot,luonto,kukat,kasvit,sinivuokko

Sinivuokko on eteläisen Suomen kevätkasvi, vaikka siitä onkin yksittäisiä havaintoja jopa Oulun läänistä. Se suosii ravinteikkaita, valoisia metsiä ja metsänreunoja.

Sinivuokko eli lehtosinivuokko
(Hepatica nobilis tai Anemone hepatica)

  • monivuotinen
  • 10-15 cm korkea
  • osittain rauhoitettu

Sinivuokon kukkasilmut kehittyvät valmiiksi jo edellisenä kesänä, minkä ansiosta se pääsee kukkimaan varhain keväällä heti lumien sulamisen jälkeen. Sinivuokot eivät sisällä mettä, joten aikaisin keväällä lentävät hyönteiset saavat palkaksi vain siitepölyä.

Pähkylät ovat sinivuokon hedelmiä

Myös edelliskesän lehdet talvehtivat. Vuokolla on yleensä 6-7 sinistä tai sinipunaista, joskus myös valkoista, kehälehteä sekä paljon heteitä ja emejä.

Kehän alla on kolme verholehtimäistä ylälehteä, jotka suojaavat kukinnan jälkeen kehittyviä hedelmiä, pähkylöitä.Kukat ovat yksittäin karvaisen lehtivanan päässä. Lehdet ovat nahkeita, kolmihalkoisia ja munuaismaisia, päältä tummanvihreitä ja alta usein punertavia.

Muurahaisten herkkua

Laji leviää luontaisesti muurahaisten välityksellä - muurahaiset irrottavat hedelmiä öljymäisen, ravinnoksi sopivan aineen vuoksi ja kuljettavat näin siemeniä uusille kasvupaikoille.

Sinivuokkojen kerääminen myytäväksi on kielletty. Sinivuokko ei leviä juurakon avulla kuten valkovuokko, joten poimiminen ei ole suotavaa.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu, Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.