Hyppää pääsisältöön

Ruska – luonnon väriloisto tarkoittaa kasvun pysähtymistä

Ruskamaisema Tohloppijärvellä.
Ruskaa Tohloppijärvellä. Kuva: Tuula Nyberg / Yle Ruskamaisema Tohloppijärvellä. Kuva: Tuula Nyberg / Yle ruska,syksy,järvet

Loppukesällä luonto alkaa valmistautua talveen, joka tarkoittaa kasveille ja eläimille erityisesti kylmyyden ja kuivuuden sietämistä. Ruskan merkitys ei ole täysin tiedossa. Erään teorian mukaan se olisi puun tapa hämätä hyönteisiä viestittämällä, että se on kuolemassa.

Kun ilma syksyllä kylmenee ja päivät pimenevät eläimet hakeutuvat talvipesiin, keräävät ruokavarastoja ja vaihtavat turkin väritystä. Kasveilla puolestaan kasvu pysähtyy, siemenet ja talvisilmut valmistuvat ja jotkin kasvin osat kuolevat.

Tällöin myös varpujen ja ruohojen lehdissä oleva lehtivihreä eli klorofylli hajoaa vähitellen. Hajoamistuotteet siirtyvät puun runkoon odottamaan seuraavaa kevättä. Näin kasvit ottavat lehdistä talteen tärkeät aineet, kuten typen, joiden valmistamiseen kuluisi paljon energiaa.

Karotenoidit ja ksantofyllit värjäävät lehdet

Kuitenkin esimerkiksi lepän lehdet varisevat vihreinä, sillä leppä saa juuristobakteeriensa ansiosta riittävästi typpeä muutenkin, eikä sen tarvitse kierrättää sitä. Lehtivihreän hävitessä muut väriaineet, mm. oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit, tulevat lehdissä näkyviin - ja samalla luonto puhkeaa upeaan väriloistoon, ruskaan.

Ruska alkaa ensimmäisistä pakkasöistä. Silloin osa kasvien soluista kuolee, ja kasvien hapan soluneste alkaa vaikuttaa.

Puuruskan värikkäimpiä kasveja lienevät haapa, pihlaja ja monet jalot lehtipuut. Maaruskassa taas loistavat mustikka, riekonmarja, vaivaiskoivu ja juolukka.

Lapissa komeimmillaan

Ruska alkaa pohjoisesta ja sen ajankohtaan vaikuttaa erityisesti kasvupaikan leveyspiiri eli päivän pituus. Komeimmillaan ruska on yleensä Lapissa, mikä houkutteleekin pohjoiseen monia ruskaretkeläisiä maisemista ja kirpeistä syysilmoista nauttimaan!

Mustikan ruska. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Mustikan ruska. Kuva: Risto Salovaara/YleMustikan ruska. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Sarjoista Ekolokero ja Riston luontokoulu.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.