Tänäkin jouluna elävä joulupuu luo tunnelmaa noin puolessatoista miljoonassa suomalaisessa kodissa. Miten kotimaisia joulukuusia viljellään?
Tietolaatikko
- Suomessa kasvaa luonnonvaraisena vain metsäkuusi (Picea abies) ja sen alalajeja
Kuusen voi hakea suoraan metsästä, mutta yhä useampi hankkii sen torilta tai marketin kassalta. Joulukuusien ammattimainen viljely on yleistynyt Suomessa 2000-luvulta lähtien. Joulupuun viljelystä onkin kehittymässä varteenotettava sivuelinkeino maataloudelle.
Suomeen tuodaan pääosin Tanskasta noin kaksisataatuhatta kasvatettua joulupuuta. Halpojen tuontikuusten viehätys on viime vuosina vähentenyt. Suomalaisille joulupuun viljeljöille se on hyvä tieto, sillä joulukuusen viljely on pitkäjänteistä työtä. Kotioloihin sopivan kokoinen kuusi tarvitsee noin 7-10 vuotta kasvaakseen ennen kuin se päätyy osaksi joulunviettoa.
Kotimainen joulukuusi on ekologinen ostos
Valtaosa suomalaisista metsistä on sertifioitu, mikä takaa kotimaisen kuusen ekologisuuden. Kotimainen joulukuusi on kasvatettu luontoa vahingoittamatta ja viljelyssä on harvoin käytetty torjunta-aineita tai lannoitusta.
Luonto lähellä kävi tutustumassa joulukuusiviljelmään Raaseporissa. Rainer Johansson aloitti kuusen viljelyn pienimuotoisesti jo 1980-luvulla ja nykyisin Johanssonin mailla kasvaa kotimaista metsäkuusta, sekä serbiankuusia ja hopeakuusia.
Perustuu ohjelmaan: Luonto lähellä (Procam Oy). Toimittaja: Paul Segersvärd. Vuosi: 2010.