Hyppää pääsisältöön

Metso, havumetsän mahtilintu

Metsokukko
Metsokukko. Kuva: Risto Salovaara Metsokukko Kuva: Yle/ Risto Salovaara linnut,metsot

Keski-Suomen maakuntalintu metso kuuluu linnustomme vaikuttavimpiin edustajiin. Suurikokoinen, yleisväritykseltään musta ukkometso lähtee lentoon kovalla ryskeellä läpi pensaiden ja pienten oksien.

Metso (Tetrao urogallus)

  • Heimo: metsäkanat
  • Lahko: kanalinnut
  • Pituus: koiras 74-90 cm, naaras 54-63 cm
  • Paino: noin 2-4 kg, naaras koirasta pienempi

Myös metson soidinmenot kevään aamuvarhaisella tekevät vaikutuksen. Ukkometsot levittävät pyrstönsä, hyppäävät korkealle ilmaan ja nahistelevat keskenään. Niiden helposti tunnistettavat soidinäänet, hionnat ja suhaukset, kulaukset ja näppäilyt, kuuluvat jopa kilometrin päähän.

Metsoa esiintyy koko maassa pohjoiseen männyn metsänrajaan asti. Elinympäristönään metso suosii vanhoja, yhtenäisiä metsäalueita. Usein metsolla tarkoitetaan nimen omaan koiraslintua, naaraasta käytetään nimitystä koppelo.

Kanta taantuu

Metsokantamme on taantunut huomattavasti niin riistalaskentojen kuin talvilintukaskentojenkin mukaan. Suurimpana syynä pidetään metsätalouden aiheuttamaa yhtenäisten metsien pirstoutumista. Metsästykselläkin lienee osansa, tosin monella alueella on viime vuosina rajoitettu metson metsästystä merkittävästi. Pari viime vuosikymmentä kanta on pysynyt vakaana, joten Keski-Suomen komean nimikkolinnun säilyminen näyttää nyt turvatulta.

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinnut

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.