Hyppää pääsisältöön

Tikat, metsän rummuttajat

Pohjantikka koiras kuorii mäntyä toukkien toivossa
Pohjantikka koiras kuorii mäntyä toukkien toivossa. Kuva: Pentti Kallinen Pohjantikka koiras kuorii mäntyä toukkien toivossa Kuva: Pentti Kallinen puut,tikat,pohjantikka

Tikat ovat kolopesijöitä. Pesäkolo syntyy terveeseenkin puuhun, mutta ravinnon kannalta metsän lahopuut ovat välttämättömyys.

Tikat kovertavat itse pesäkolonsa puun runkoihin. Ne tekevät uuden kolon joka vuosi. Tikoilla on vahvat käyräkyntiset varpaat, kaksi eteen, kaksi taakse. Niiden avulla tikat kiipeilevät ketterästi puiden rungoilla. Vankka pyrstö antaa hyvän tuen runkoa vasten.

Metsän lahopuut ovat tikoille ensiarvoisen tärkeitä ravintokohteita. Koputtelemalla puun runkoa tikka kuulostelee mahdollisia kaarnan alla tai rungossa olevia hyönteistoukkia ja muita pikkueläimiä. Kun kohde on paikallistettu, tikka koputtelee reiän, josta se sitten pitkällä tahmealla kielellään pyydystää saaliin.

Tikka on paikkalintu

Tikkojen ravintoa on myös havupuiden siemenet. Tikat elävät ympäri vuoden samoilla seuduilla, mutta huonoina käpyvuosina tikat saattavat vaeltaa uusille asuinseuduille runsaamman ravinnon toivossa. Vaelluksen pituus vaihtelee kymmenistä kilometreistä jopa tuhansiin kilometreihin.

Käenpiika – poikkeuksellinen tikka

Käenpiika on erilainen tikka. Se on muuttolintu, joka talvehtii Afrikassa.

Käenpiika ei muiden tikkojen tavoin koverra itse pesäkoloaan. Se pesii muiden tekemissä koloissa, luonnonkoloissa ja pöntöissä. Käenpiika ei myöskään kiipeile rungoilla eikä rummuta nokallaan. Laulu on monitavuinen kimeä, toistuva piipitys.

Käenpiian ravintona on pääasiassa muurahaiset ja niiden munat.

Käpytikka koiras hakkaa uutta pesäkoloa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Käpytikka koiras hakkaa uutta pesäkoloa. Kuva: Risto Salovaara/YleKäpytikka koiras hakkaa uutta pesäkoloa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Käpytikka syöttää poikastaan. Kuva: Jari Flinck/YLE

Käpytikka syöttää poikastaan. Kuva: Jari Flinck/YLEKäpytikka syöttää poikastaan. Kuva: Jari Flinck/YLE
Pikkutikka. Kuva: Juha Laaksonen

Pikkutikka. Kuva: Juha LaaksonenPikkutikka. Kuva: Juha Laaksonen
Palokärki ruokkii poikasiaan pesäkolollaan haavassa. Kuva: Pentti Kallinen

Palokärki ruokkii poikasiaan pesäkolollan haavassa. Kuva: Pentti KallinenPalokärki ruokkii poikasiaan pesäkolollaan haavassa. Kuva: Pentti Kallinen
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.