Hyppää pääsisältöön

Valkoselkätikka levittäytyy uusille alueille

Valkoselkätikka koiras pesäkololla.
Valkoselkätikka koiras pesäkololla. Kuva: Risto Salovaara/Yle Valkoselkätikka koiras pesäkololla. Kuva: Yle/ Risto Salovaara valkoselkätikka,tikat,linnut

Valkoselkätikka on Päijät-Hämeen maakuntalintu. Valkoselkätikka on aina ollut Suomessa melko harvinainen lintu, ja tehometsätalous on kaventanut entisestään sen suosimia biotooppeja.

Valkoselkätikka (Dendrocopos leucotos)

  • Heimo: tikat
  • Lahko: tikkalinnut
  • Pituus: 25-28 cm

Valkoselkätikka pesii iäkkäissä, rehevissä lehtipuumetsissä, joissa on runsaasti lahopuuta. Pesimähavaintoja on tehty eniten Päijät-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa itärajan kunnissa, joista löytyy vielä valkoselkätikan suosimia vanhoja kaskikoivikkoja. Viime vuosina on selvinnyt, että myös leppä- ja haapavaltaiset metsät etenkin rantojen tuntumassa kelpaavat valkoselkätikalle.

Valkoselkätikka on aina ollut Suomessa melko harvinainen lintu, ja tehometsätalous on kaventanut entisestään sen suosimia biotooppeja. Tästä syystä valkoselkätikan suojeluun ja tutkimukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tulostakin on syntynyt, sillä kanta on arviolta kolminkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Vuoden 2010 eliölajien uhanalaisuusluokituksessa valkoselkätikka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinnut

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.