Hyppää pääsisältöön

Mitä maantiede on?

Euroopan kartta 1850-luku. Kuva: Helsingin yliopiston kirjasto / Yle kuvapalvelu.

Mielikuva maailmasta perustuu omiin kokemuksiimme ja siihen tietoon, jota olemme hankkineet. Maantieteen yksi tehtävä on antaa tietoa alueista ja näin auttaa maailmakuvan muodostumisessa. Tieteenalana maantiede sijoittuu luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteiden väliin.

Maantiede jakaantuu luonnonmaantieteeksi ja kulttuurimaantieteeksi. Molemmat osa-alueet ovat tärkeitä selvitettäessä maantieteellisiä ilmiöitä. Luonnonmaantieteen ilmiöt luovat edellytykset elämälle maapallolla, kulttuurimaantiede tutkii ihmistoiminnan alueellista jakautumista maapallolla ja vuorovaikutussuhteita. Asioiden taustojen tunteminen auttaa meitä ymmärtämään erilaisia ilmiöitä ja suhtautumaan kriittisesti medioista tulvivaan tietoon jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Yksi maantieteen erityispiirteistä on se, että se on kiinnostunut asioiden alueellisesta ilmenemisestä. Alueellisuus näkyy erilaisissa kartoissa, jotka ovat maantieteilijälle arvokkaita työvälineitä sekä tutkimusaineiston etsimisessä että tutkimustulosten esittämisessä. Audiossa kerrotaan lisäksi missä ammateissa tarvitaan biologian ja maantieteen tietämystä sekä missä luonnontieteitä voi opiskella.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.