Hyppää pääsisältöön

Mutaatiot synnyttävät uusia geenejä

Mutaatio maitohorsmassa on saanut aikaan uuden värimuodon.

Mutaatiot ovat muutoksia DNA:n emäsjärjestyksessä. Ilman mutaatioita evoluutio pysähtyisi, sillä mutaatiot ovat uusien geenien ja ominaisuuksien perimmäinen lähde.

Tietolaatikko

Mutaatiot evoluution kellona

Koska mutaatioilla on luonnollinen tahti, niitä voidaan käyttää molekyylikellona. Näin on mahdollista mitata evoluution tapahtumien ajankohtia. Esimerkiksi voidaan selvittää, koska kaksi lajia tai lajiryhmää erosivat toisistaan. Tämä tapahtuu vertailemalla mutaatioiden määrää tietyissä geeneissä.

Ennen kuin solu voi jakautua, sen DNA:n pitää kahdentua. Kahdentuminen tapahtuu hämmästyttävällä tarkkuudella. Kuitenkin siinä tapahtuu virheitä. On arvioitu, että mutaatioiden luonnollinen syntymistahti on vain yksi virhe 10 miljardissa kopioidussa nukleotidissa.

Virheitä voi tapahtua myös, kun kahdentuneet kromosomit jakautuvat uusiin soluihin. Tällöin kokonaiset kromosomit tai kromosomistot voivat vaeltaa väärään soluun.

Uusia mutaatioita syntyy jatkuvasti, mutta vain sukusolujen mutaatiot voivat siirtyä seuraavaan sukupolveen. Jokasessa ihmisessä on arviolta keskimäärin 100 uutta mutaatiota. Mutageenit, kuten DNA:n kanssa reagoivat yhdisteet ja voimakas säteily, voivat kiihdyttää mutaatioiden syntymistahtia.

Monet mutaatiot ovat yhdentekeviä eliön toiminnalle. Genomissa on laajoja alueita, joilla ei ole merkitystä eliön toiminnan kannalta. Mutaatiot toiminnallisissa geeneissä voivat olla hyvin haitallisia ja aiheuttaa perinnöllisiä sairauksia.

Hyvin harvoin mutaatiot saavat aikaan ominaisuuksia, jotka edesauttavat kantajansa sopeutumista ympäristöönsä. Kuitenkin lajien kehitys ja evoluutio perustuunäihin mutaatioihin.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.