Hyppää pääsisältöön

Perustietoa sienestäjille

Sienikori metsässä
Sienikori. Kuva: Derrick Frilund/Yle. Sienikori metsässä Kuva: Yle/ Derrick Frilund sienet,metsät,sienestys

Sienestäjällä tulee olla riittävästi tietoa, jos aikoo poimia sieniä ravinnoksi. Sienten perusryhmät kannattaa opetella hyvin.

Tatit ovat usein paksujalkaisia ja -lakkisia, rouskuista tihkuu maitiaisnestettä, haperoista ei tipu nesteitä lainkaan. Sienten ulkoasu vaihtelee, joten varmoja tunnistamisvinkkejä on vaikea antaa. Sienestämistä kannattaa aina harjoitella kokeneen sienestäjän kanssa. Ryhmiä on paljon ja nimetkin ovat aika hauskoja: vahakas, vinokas, valmuska ja tuhkelo.

Sienestäminen on mukava harrastus

Myös keväällä voi poimia sieniä. Kevät on korvasienten aikaa. Ne ovat myrkyllisiä, mutta kovalla keittämisellä niistä saa herkullisia. Sienestäminen on mukava harrastus. Siinä saa liikuntaa ja kokee löytämisen iloa. Pitää vain muistaa, että sientä, jota ei tunne, ei kannata ottaa mukaan.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.