Hyppää pääsisältöön

Siili on piikikäs yöeläjä

Siili
Siili. Kuva: Risto Salovaara/Yle Siili Kuva: Yle/ Risto Salovaara siilit,nisäkkäät

Siili syö pääasiassa hyönteisiä ja muita selkärangattomia pikkueläimiä, joita se etsii öisillä retkillään. Talven siilit viettävät talvihorroksessa, jolloin niiden ruumiinlämpö laskee neljään asteeseen ja sydän lyö vain pari kertaa minuutissa.

Siili (Erinaceus europaeus) on hyönteissyöjä

  • Yksin viihtyvä yöeläin
  • Pesiä päivä-, poikas-, syys- ja talvipesä
  • Käpertyy kerälle, kun kokee olonsa uhatuksi
  • Älä anna maitoa, vältä viljapitoisia ruokia. Siili saa niistä vatsanpuruja

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat Ahvenanmaalta ja lounaissaaristosta 1800-luvulta. Huonona uimarina siili tuskin on levinnyt maahamme luonnonvaraisesti. Aluksi piikkinen uudisasukas ei herättänyt ihastusta, vaan pikemminkin pelkoa. Myöhemmin siiliä alettiin arvostaa sympaattisen olemuksen vuoksi. Samalla levisi myytti tehokkaasta rotan- ja käärmeentappajasta.

Siili on hyönteissyöjä

Siili syö pääasiassa selkärangattomia eläimiä, esimerkiksi matoja, etanoita ja kovakuoriaisia. Terävillä hampailla kovakuoriaisten kitiinikuorikin murtuu helposti. Sopivan tilaisuuden tullen siili syö myös vaikkapa sammakoita ja pikkunisäkkäitä, jopa käärmeitä.

Siili elää suurimman osan ajastaan yksin. Vain kevään kiima-aikana uros ja naaras ovat yhdessä. Urokset liikkuvat suuremmalla alueella kuin naaraat.  Lajikumppanin kohdatessaan siilit usein tuhisevat toisilleen.

Poikaset syntyvät juhannuksen tienoilla. Syntyessään ne ovat vaaleanpunaisia ja pehmeäpiikkisiä. Naaras imettää ja huolehtii niistä kuukauden päivät, jonka jälkeen poikaset saavat tulla toimeen omillaan. 

Monenlaisia pesiä

Päivänsä siili nukkuu päiväpesässä, joita voi olla useita pitkin reviiriä. Poikasille naaras rakentaa hieman isomman poikaspesän. Syksyn lähestyessä siilit viettävät aikaansa myös ns. syyspesässä ennen varsinaiseen talvipesään siirtymistään. Siili viettää elämästään noin 85% pesässä.

Siili horrostaa talven

Talvihorros vietetään talvipesässä, joka voi olla kaukanakin kesän tutusta pihapiiristä. Talvipesä tehdään usein metsään vaikkapa pehmeän mättään sisään tai puun juurakon alle. Talvihorroksessa niiden ruumiinlämpö laskee neljään asteeseen ja sydän lyö vain pari kertaa minuutissa. Urokset liikkuvat suuremmalla alueella kuin naaraat. 

Moni ruokkii siilejä

Siili on tuttu kesäillan ja -yön vieras monen pihapiirissä. Jos tarjolla on siilille sopivaa ruokaa, paikalle kerääntyy nopeasti useampikin siili, ja ne tottuvat käymään "tarjottimella" varsin nopeasti. Koska siilit voivat sotkea ruokapaikkansa ulosteillaan, astiat täytyy puhdistaa säännöllisesti ja muutenkin huolehtia ruokintapaikan hygieniasta.

Siilejä ruokitaan usein kalalla. Loisten tuhoamiseksi kalat tulee keittää. Myös teollisesti valmistettu kissanruoka kelpaa siilille, mutta niiden suhteen kannattaa välttää viljaa sisältäviä tuotteita. Siilit ovat omalla tavallaan keliaakikkoja ja saavat viljasta vatsavaivoja. Myöskään maitoa ei saa antaa, sillä sekin aiheuttaa ripulointia ja vatsanpuruja.

Ruokinnasta on eniten apua siileille heti niiden herättyä talvihorroksesta ja loppukesällä, kun ne keräävät vararavintoa seuraavaa talvihorrosta varten. Keskikesällä siilit kyllä löytävät riittävästi ruokaa luonnosta.

Siilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/YleSiilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/YleSiili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/YleSiili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/YleSiilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.

Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.
Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.

Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.
Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.

Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.