Hyppää pääsisältöön

Piisami on kotoisin Pohjois-Amerikasta

Lokkien ja sorsien seurana rantaruovikossa voi nähdä hääräilemässä piisamin, joka on isokokoinen vedessä elävä jyrsijä.

Tietolaatikko

  • Piisami (Ondatra zibethicus) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva suurikokoinen ja pitkähäntäinen, pääosin vedessä elävä myyrälaji
  • Istutettu turkiseläimeksi Suomeen
  • Ruotsin ja Norjan piisamikannat ovat peräisin Suomesta

Piisami oli Amerikassa 1900-luvun alussa arvokas turkiseläin. Suomeen ensimmäiset yksilöt tuotiin 1919 ja ne vapautettiin Kajaanin seudulla. Tämä istutus epäonnistui, mutta vuonna 1922 laji sai vakinaisen aseman. Nykyään piisami elää joka puolella Suomea. Suuren kokonsa puolesta piisamia voi kutsua jättimyyräksi. 

Piisami muistuttaa elintavoiltaan varsin paljon majavaa

Piisamit liikkuvat vilkkaimmin hämärällä ja yöllä. Ne rakentavat yleensä suuren, kekomaisen pesänsä kasveista järven tai muun vesistön rannalle. Piisami viihtyy monenlaisissa suhteellisen tyynissä vesistöissä – järvissä, joissa, suolammissa ja suojaisissa merenlahdissa – kunhan vesi on sen verran syvää, ettei se talvella jäädy pohjaa myöten.

Rantavedessä olevan piisamin talvipesän sisäänmenoaukko on nimittäin veden alapuolella. Kesällä piisami kaivaa mahdollisuuksien mukaan poikaspesänsä rantatörmään. Ajan kuluessa törmään voi syntyä oikein onkaloverkosto.

Piisamit elävät pariskunnittain ja puolustavat reviiriään. Ravinnokseen piisami käyttää pääasiassa vesikasveja kuten lumpeen ja ulpukan juurakoita, osmankäämiä, palpakoita ja saroja, mutta varsinkin talvella myös simpukoita, rapuja ja kuolleita kaloja.

Eläviä kaloja se ei osaa kalastaa. Ravintoa kerätessään se saattaa hävittää laajojakin vesikasvien kasvustoja. Alun perin piisami on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on istutettu Eurooppaan turkiseläimeksi 1900-luvun alku-puolella, ja Suomessa se on levinnyt lähes koko maahan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.