Hyppää pääsisältöön

Kettu on sopeutuja

Kettu joen rannalla.
Kettu joen rannalla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle. Kettu joen rannalla. Kuva: Seppo Nykänen / Yle kettu,petoeläimet,nisäkkäät

Kettu ei ole turhan vaatelias elinympäristönsä eikä ruokansa suhteen. Hyvä sopeutumiskyky onkin tae sen selviytymiselle muuttuvassa ympäristössä.

Tietolaatikko

  • Kettu (Vulpes vulpes) liikkuu pääasiassa ilta- ja yöaikaan
  • Älykäs ja oppimiskykyinen eläin

Kettu on kotiutunut myös kaupunkien laitamille ja löytää ruokaa kotitalousjätteidenkin joukosta. Petoeläimenä kettu syö eniten lihaa, mutta kesällä ja syksyllä myös marjat ja hedelmät kelpaavat ruuaksi.

Kettu varastoi saaliinsa

Vaikka kettu enimmäkseen saalistaa myyriä ja muita pikkujyrsijöitä, se lähtee tilaisuuden tullen muna- ja lintujahtiin. Kettu saa lokkiyhdyskunnan pois tolaltaan ilmestymällä saalistusretkellään lintujen pesimäalueelle. Linnut tekevät kaikkensa ajaakseen vihollisen pois, mutta rauhallisesti kierrellen kettu silti etsii saalista ja nappaa osansa. Jos kettu saa siepattua isomman linnun, vaikkapa vesilinnun, se kuljettaa saaliin rauhalliseen paikkaan ja syö sen siellä. Ylimääräisen ruuan kettu varastoi maakuoppaan.

Kettu kaivaa usein itse pesäkolonsa, jossa naaras synnyttää keväällä keskimäärin 4-7 pentua. Kettuperheessä saattaa lisäksi elää muutamia naaraita edellisvuoden pentueesta. Syksyllä pentueen urosketut ja osa naaraista jättävät vanhempiensa reviirin.

Ketun paksu talviturkki vaihtuu jaloista alkaen kesäkarvaan kesäkuukausien aikana. Kesällä ketun turkki voi näyttää takkuiselta ja kirjavalta. Uusi talviturkki kasvaa loka-marraskuussa. Joskus voi nähdä surkean näköisen, lähes karvattoman ketun. Karvattomuuden syynä on syyhypunkin aiheuttama sairaus, kettukapi, joka voi tarttua myös koiraan. Luonnossa sellainen sairas kettu ei ole pitkäikäinen.

Punakettu. Yle kuvapalvelu / AP Graphics Bank.

Punakettu. Yle kuvapalvelu / AP Graphics Bank.Punakettu. Yle kuvapalvelu / AP Graphics Bank.
Kolme kettua nukkuu kerälle kääriytyneinä Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.

Kolme kettua nukkuu kerälle kääriytyneinä Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.Kolme kettua nukkuu kerälle kääriytyneinä Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.